Інвазійних котів та собак помітили за полюванням на рідкісних лемурів Мадагаскару

13.09.2024   07:30    1435

Зоологи помітили лісових котів та собак за полюванням на лемурів Мадагаскару. Ці хижаки з’явилися на острові відносно нещодавно, через що лемури не вміють захищатися від них, але разом із місцевими видами хижаків вони можуть значно пришвидшувати скорочення популяції й без того рідкісних лемурів. Про це повідомив портал Phys.org.

На яких лемурів нападали коти та собаки?

Зоологи протягом 14 місяців збирали різноманітні дані, зокрема фотографії з 9 камер-пасток, встановлених у заповіднику Беза Махафалі на Мадагаскарі, зразки екскрементів хижаків та свідчення очевидців, щоб зрозуміти, хто полює на лемурів. Острів населяє чотири види цих тварин: котячий лемур, індрі чубатий, білоногий лемур та мишачий лемур. І всі вони, окрім мишачого, знаходяться під загрозою або на межі зникнення.

Останні новини:  У водоспаді Каламбо знайшли рештки найдавнішої дерев’яної споруди у світі

За період дослідження науковці зафіксували 13 випадків нападів хижаків на лемурів, з яких щонайменше шість, імовірно, вбили собаки або коти. Ще п’ять були вбиті або лісовими котами, або фосами — котовидними хижаками з лісів Мадагаскару, які залишають схожі сліди зубів. Це дослідження показує, що загроза лемурам може виникати не лише через вирубування лісів Мадагаскару, але й через неконтрольоване розмноження завезених хижаків.

Останні новини:  Астрономи з’ясували, за яких умов формуються суперземлі





1111529