5 експертних порад посадки півоній восени

10.09.2024   12:23    322

Півонії є багаторічними рослинами, які можуть прикрашати ваш сад протягом багатьох років. Вони відомі своєю витривалістю і рясним цвітінням, якщо за ними правильно доглядати.

Садівники розповіли про основні правила посадки півоній восени, щоб забезпечити їхній здоровий ріст і чудове цвітіння.

Садіть різні сорти півоній

Ще перед тим, як насіння впаде у ґрунт, потрібно правильно обрати сорт майбутньої зірки саду. Адже вибір правильного сорту півоній може вплинути на загальний вигляд вашої ділянки.

Найпоширеніший вид – півонія лікарська (Paeonia officinalis), яка має безліч варіантів кольорів і форм. Проте зауважте, що великі махрові сорти можуть бути важкими у догляді, адже вони схильні опадати під час дощу. Інший популярний вид – півонія молочноквіткова (Paeonia lactiflora), яка має делікатніший вигляд і різноманітні відтінки.

Останні новини:  Дротяник на городі: як позбутися шкідника

Деревовидні півонії, які походять з Китаю, підходять для м’яких зим, але їхні квіти зазвичай мають пастельні відтінки. Гібриди деревовидних і трав’янистих півоній стають дедалі популярнішими завдяки своїй стійкості та різноманітності форм.

Садівники розповіли, як саджати півонії восени

Вибір правильного місця для півоній

Півонії вважаються надзвичайно міцними і простими у догляді. Вони люблять сонячні місця і не мають особливих вимог до ґрунту, але добре ростуть на вапнякових або глинистих ґрунтах.

Для рясного цвітіння цих квітів, важливо уникати перезволоження, яке може призвести до гниття коренів. Тому місце, обране для цих красунь, не повинно регулярно заливатися водою.

Правильні сусіди для півоній

Півонії не люблять, коли навколо них часто порушують ґрунт. Тому поблизу цих рослин слід висаджувати невеликі багаторічники, які також не потребують особливого догляду, наприклад, герань.

Також півонії повинні знаходитися на відстані не менше одного метра від інших більших рослин, оскільки вони часто ростуть досить пишно і вимагають багато місця. Ви завжди повинні видаляти все, що зів’яло, оскільки формування насіння відбувається коштом великої кількості майбутніх квітів.

Останні новини:  Чим підживити півонії у вересні, щоб кущі наступного року були всипані квітами

Не садіть півонії занадто глибоко

Півонії не люблять, коли їх турбують. Вони утворюють здерев’янілі корені, дуже чутливі до пошкоджень. Але рослини роблять перерву в період з кінця серпня до середини вересня, і це оптимальний час для проведення заходів з догляду без шкоди для рослини.




Занадто великі екземпляри можна розділити або пересадити з кінця серпня, а нові поповнення можна помістити в землю. Відтак садіть півонії у кінці літа або на початку осені, коли рослини знаходяться у спокійному стані, що дозволяє їм краще прижитися без шкоди для їхнього розвитку.

Останні новини:  На що годиться бадилля чорнобривців: 3 способи використання з користю

І тут криється один з ключових аспектів успішної посадки півоній – не садити їх занадто глибоко. Підщепа квітки повинна бути рівно з поверхнею ґрунту або лише тонко покрита землею.

Не забудьте про підживлення

Для того, щоб цвітіння з кожним роком ставало все більш пишним, необхідні цілеспрямовані підживлення. Найкраще використовувати органічні добрива під час бутонізації навесні та після цвітіння.

При цьому уникайте мінеральних добрив. Вони можуть призвести до жовтіння листя та погіршення якості цвітіння.

Завершуючи, варто наголосити, що правильна осіння посадка півоній – це ключ до їх успішного розвитку і тривалого цвітіння. Вибір відповідного сорту, правильне розміщення в ґрунті та дбайливий догляд допоможуть вашим півоніям радувати своїми квітами багато років. Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви гарантовано отримаєте прекрасні, пишні півонії, які прикрасять ваш сад навесні.



noviydoctor.com