У Польщі знайшли компас Миколая Коперника

12.08.2024   21:30    91

У Польщі знайдено 500-річний компас, який, імовірно, належав астроному Миколі Копернику, який запропонував геліоцентричну теорію про обертання планет навколо Сонця.

Про це пише Daily Mail.

Компас, виготовлений із мідного сплаву, виявили археологи-аматори в замку Фромборк XIV століття на півночі країни, де Коперник зробив свої найважливіші астрономічні відкриття.

Компас було знайдено в кімнаті під садами замку, що збігається з місцем, де вчений проводив свої спостереження. На знаменитій картині Яна Матейка «Збереження природи Богом» зображено подібний інструмент, що додає знахідці історичної цінності.

Останні новини:  Ван Гог зобразив на картині Зоряна ніч фізичне явище, про яке не міг знати

Група Treasure Mission, яка виявила компас, розмістила фотографію знахідки в соціальних мережах, зазначивши: «У саду, де Микола Коперник проводив свої астрономічні спостереження, ми знайшли компас, датований початком XVI століття».

Ця знахідка надає нові можливості для розуміння методів роботи Коперника. Археологи припускають, що компас міг використовуватися для точних вимірювань, важливих для астрономічних досліджень.

Останні новини:  Стало відомо, чому коти ненавидять закриті двері: розбиралися науковці

Існує легенда, що Коперник використовував секретний тунель зі своєї резиденції, щоб потрапити в міський собор, де і був знайдений компас. Під час війни Польщі з Тевтонським орденом у 1520-х роках Коперник був змушений тікати із замку, але пізніше повернувся, щоб завершити свою працю «Про обертання небесних тіл», опубліковану в березні 1543 року.

Ця праця піднесла Коперника в статус одного із засновників сучасної науки. Незважаючи на це, 1616 року католицька церква заборонила його книгу через суперечність церковній доктрині.

Останні новини:  Вчені реконструювали зовнішність скандинавської жінки, яка жила 6 тисяч років тому

У 2008 році аналіз ДНК кісток, знайдених під фундаментом замку, підтвердив їхню приналежність астроному. Коперник похований у соборі замку.

Також нагадаємо, що набір дерев’яних дощечок, що становлять собою астрономічний календар, та інші артефакти знайшли у 2000-річній гробниці, розташованій у китайському районі Вулун.