У Німеччині знайшли тисячі зелених скелетів XVII століття

04.08.2024   20:30    66

В одному з чумних поховань у Нюрнберзі археологи знайшли тисячі зелених скелетів, пише Успіх in UA.

Вони були знайдені під час будівельних робіт. Археологиня Мелані Лангбайн та її команда прогнозували, що загалом скелетів близько тисячі, однак до кінця розкопок на глибині півтора метра було знайдено 2 тис. останків.

Археологи припустили, що людей ховали тут під час епідемії чуми 1632-1633 років. Таким чином, воно стало найбільшим чумним кладовищем, яке виявили в Німеччині, повідомляє unian.ua.

Останні новини:  Астрономи розгадали таємницю масштабних бур на Урані та Нептуні

Науковці розповіли, що рештки стали зеленими через мідну фабрику, яка в XIX столітті викидала відходи в землю. Оксиди металів із відходів просочувалися в ґрунт разом із дощовою водою і забарвлювали кістки в зелений колір.

“Ми були здивовані, коли побачили такий колір. Досі ми бачили таке тільки з кістками тварин. Ми вже думали про те, щоб передати останки музеям, але це складне питання. За останні 20 років багато чого змінилося. Раніше люди показували скелети, а сьогодні існують етичні проблеми”, – прокоментувала Лангбайн. Вона додала, що поки що не зрозуміло, що зроблять зі знахідкою.

Тим часом, для науки ці скелети важливіші, ніж для музеїв. Проаналізувавши зразки кісток, науковці зможуть визначити хвороби та недоїдання серед людей, які жили у вказаний період.

Останні новини:  Українські науковці показали скіфські прикраси із зображенням битви Геракла з левом