Після арешту Дурова російські військові побоюються зливу своїх даних з Telegram

30.08.2024   23:21    551

Влада РФ з “незвичною люттю” відреагувала на арешт засновника Telegram Павла Дурова, адже цей месенджер для Москви – більше, ніж просто застосунок. Російські військові та шпигуни залежать від нього для зв’язку на фронті, а також для наведення артилерії, координації пересувань та збору розвідданих, пише The Wall Street Journal.

“Багато хто жартує, що арешт Павла Дурова – це, по суті, арешт головного зв’язківця російських збройних сил”, – наголосив радник російського парламенту і колишній високопоставлений керівник військової промисловості Олексій Рогозін.

У виданні зазначили, що з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські і українські військові почали використовувати комерційні платформи. Якщо українські захисники використовують західні провайдери, такі як Signal або Discord, то росіяни обрали Telegram, адже він базується в Об’єднаних Арабських Еміратах, які мають добрі відносини з Москвою. На думку російських солдатів, цей застосунок є більш несприйнятливим до західної розвідки сигналів.

“Як би дико це не звучало, але передача розвідданих, наведення артилерії, трансляція каналів безпілотників і багато інших речей зараз дуже часто здійснюється через Telegram”, – написав Рогозін у Telegram.

Останні новини:  Росія в ООН заявила, що готова воювати "з усім НАТО"

У WSJ підкреслили, що російські окупанти мають доступ до Telegram або через мобільні мережі, або через супутникові термінали Starlink, які спершу використовували лише українські війська, проте тепер їх можна побачити й у російських підрозділів на окупованих територіях України.

“Telegram не є офіційно дозволеною системою зв’язку для російських військових, але його приватні чати і системи прямих повідомлень використовуються солдатами і деякими військовими підрозділами для координації на полі бою”, – уточнив голова вашингтонського аналітичного центру Silverado Policy Accelerator Дмитро Альперович.

Крім того, російські волонтери, які постачають безпілотники, приціли нічного бачення, транспортні засоби та іншу допомогу загарбникам, працюють майже лише через Telegram. Також застосунок став “прибутковою платформою” для російських пропагандистів, які тісно співпрацюють з Міністерством оборони РФ, пише видання.




“Затримання Дурова саме по собі не викликало б такого резонансу в Росії, якби не одна обставина. Де-факто він є головним месенджером цієї війни, альтернативою засекреченій військовій мережі”, – зауважив у Telegram кореспондент російського державного телебачення і заступник голови Московської міської ради Андрій Медведєв.

Останні новини:  Росія, Іран і Китай “нарощують” зусилля з розділення виборців у США

Водночас російський солдат, який веде Telegram-канал “Позивний Осетін” стривожився після арешту Дурова.

“Якщо наші вороги проникнуть в Telegram, наші справи будуть в лайні. Через чати тече дуже багато інформації, зашифрованої і незашифрованої”, – сказав він.

У WSJ додали, що російський уряд відреагував на затримання засновника Telegram у Франції з “набагато більшим обуренням і люттю, ніж можна було очікувати”, якщо враховувати обставини виїзду підприємця з Росії у 2014 році.

“У той час Дуров відмовився від своєї частки у створеній ним соціальній мережі “ВКонтакте”, щоб уникнути необхідності виконувати вимогу російських спецслужб надати дані про українських користувачів у групах, пов’язаних з революцією на Майдані проти підтримуваного Москвою президента Віктора Януковича”, – нагадали у матеріалі.

Останні новини:  РФ пригрозила НАТО “прямою війною”, якщо Україні дозволять удари західною зброєю

Своєю чергою заступник голови комітету з питань оборони російського парламенту Олексій Журавльов заявив, що російські військові з легкістю зможуть замінити Telegram, однак цю заяву було скептично сприйнято відомими російськими військовими блогерами.

Також директор російської служби зовнішньої розвідки СЗР Сергій Наришкін наголосив, що очікує, що Дуров не буде ділитися з французьким та іншими західними урядами інформацією, яка може зашкодити РФ.

“Я дуже розраховую на те, що він цього не допустить”, – зауважив російський розвідник в інтерв’ю інформаційному агентству ТАСС.

Однак високопоставлений західний чиновник заявив, що шкода, завдана російській системі безпеки, може бути серйозною, якщо Дуров співпрацюватиме з урядом Франції.

Крім того, представник розвідки в іншій західній країні сказав, що Telegram, окрім поля бою в Україні, був важливим для проведення російськими спецслужбами диверсій в Європі.

“Дивлячись на рівень тривоги, з якою російський уряд відреагував на це, схоже, що вони справді занепокоєні”, – вважає чиновник.


expert.in.ua