Німеччина планує поставити в Україну нову норвезьку систему протиповітряної оборони NOMADS

02.08.2024   16:41    58

NOMADS — це модульна система, яка адаптується до різних транспортних засобів у поєднанні з пакетом керування (C2). Норвегія використовує його на ACSV G5 німецької компанії FFG, але теоретично його може прийняти будь-який автомобіль, який відповідає вимогам щодо розмірів і корисного навантаження. Модуль містить два пускові контейнери, кожен з яких здатний утримувати дві ракети, і радар 3D AESA від Weibel Scientific у Данії. На надбудові встановлено дистанційно керовану вогневу станцію з денними/нічними і тепловізійними камерами, а також лазерним далекоміром.

Спочатку розроблені для стрільби ракетами IRIS-T від Diehl Defence, NOMADS тепер використовуватимуть ракети Raytheon AIM-9X-II Sidewinder через майже ексклюзивне виробництво IRIS-T для України. Оскільки Raytheon збільшив виробничу потужність AIM-9X-II, ці ракети виглядають як більш життєздатне рішення для майбутніх клієнтів NOMADS. Однак повна інтеграція цих ракет у систему не буде завершена до 2026-2028 років, повідомляє Норвезьке оборонне матеріально-технічне агентство.

Останні новини:  Україна втратила позиції в рейтингу Найсильніших Армій Світу

NOMADS повністю інтегрована з NASAMS та іншими системами НАТО через Link 16. Його автономні можливості та мережеві можливості дозволяють кільком транспортним засобам працювати разом, утворюючи таким чином ширшу мережу ППО. Радар XENTA-M, який він використовує, забезпечує охоплення 360 градусів і може виявляти літаки, крилаті ракети та безпілотні літальні системи (БПЛА).

Останні новини:  Австралія може передати Україні законсервовані танки Abrams

Німеччина розглядає можливість надання Україні цієї системи для посилення протиповітряної оборони, зокрема для захисту передових частин. Однак обмежені боєприпаси NOMADS із лише чотирма ракетами можуть стати проблемою, особливо в умовах обстрілів високої інтенсивності.

Потенціал цієї системи є значним завдяки її модульності та здатності інтегруватися з місцевими платформами. Якщо проблему боєприпасів можна вирішити, NOMADS може залучити набагато більше клієнтів у НАТО та за її межами. Для української армії наявність різноманітного арсеналу протиповітряної оборони має вирішальне значення з огляду на триваючу інтенсивність російських ударів.

Останні новини:  Румунія попросила Україну збивати російські безпілотники, що летять на її територію, – FAZ

Хоча Україна вже оснащена передовими системами, такими як Patriot і SAMP/T , додавання системи NOMADS було б особливо актуальним. Дійсно, NOMADS пропонує мобільне та адаптоване рішення, здатне зміцнити близькі лінії оборони та ефективно захистити передові частини.




Здатність NOMADS інтегруватися з іншими існуючими системами захисту через мережу Link 16 робить його стратегічним активом для протидії численним повітряним загрозам, включаючи безпілотники та крилаті ракети. Таким чином, Україна могла б підвищити свою стійкість і здатність швидко реагувати на повітряні атаки, диверсифікувавши засоби захисту своєї території та збройних сил.


wheel-news.com