На Місяці побудують сховище, яке стане резервною копією біорізноманіття Землі

03.08.2024   16:50    44

Вчені запропонували зберігати біоматеріали в затінених кратерах Місяця, щоб уникнути впливу земних катастроф на збереження рідкісних видів.

Учені зі Смітсонівського інституту (США) запропонували план зі збереження біорізноманіття Землі за допомогою зберігання замороженого біологічного матеріалу на Місяці.

Дослідження, опубліковане в журналі BioScience, описує створення місячного біосховища в постійно затінених кратерах Місяця, де досить холодно для кріогенного зберігання без електрики або рідкого азоту.

Вчені також продемонстрували успішне кріозбереження зразків шкіри риби в Національному музеї природної історії.

Останні новини:  Крихітні акваланги. Вчені нарешті з'ясували, навіщо ящірки носять на голові бульбашки повітря

«Спочатку місячне біосховище буде орієнтоване на найуразливіші види на Землі, але нашою кінцевою метою є кріозбереження більшості видів. Це призначено для компенсації природних катастроф і, можливо, для доповнення космічних подорожей», – заявила Мері Гагедорн, дослідник-кріобіолог.

Ідея взята з досвіду Глобального насіннєсховища на Шпіцбергені в Норвегії, де зберігається понад мільйон заморожених сортів насіння сільськогосподарських культур на випадок глобальної катастрофи.

Сховище, розташоване майже за 120 метрів під землею в Арктиці, було розраховане на підтримання заморозки без електрики. Однак у 2017 році танення вічної мерзлоти загрожувало колекції через потрапляння талої води, це показало вразливість до зміни клімату навіть підземного бункера.

Останні новини:  Сейсмолог пояснив, чи загрожують Україні потужні землетруси і які регіони можуть бути в небезпеці

На відміну від насіння, тваринні клітини потребують значно нижчих температур для зберігання (-196 градусів за Цельсієм). Тож на Землі кріозберігання таких клітин потребує наявності рідкого азоту, електрики та персоналу. Оскільки потрібних температур не буває на Землі вчені звернули увагу на Місяць.




У полярних регіонах Місяця безліч кратерів, куди ніколи не заглядає сонячне світло. У цих постійно затінених областях температура може досягати -246 градусів за Цельсієм. Для захисту від радіації зразки можна зберігати під землею або всередині будівлі з товстими стінами.

Останні новини:  Найбільший вулкан Сонячної системи, чия вершина сягає космосу, може вибухнути

Учені зберегли в лабораторії за допомогою кріоконсервації зразки шкіри риби під назвою зірчастий бичок (Asterropteryx semipunctatus). Зразки містять фібробласти, які мають кілька переваг перед іншими типами клітин: вони легко переживають кріоконсервацію, їх простіше отримати зі шкіри тварини, ніж зібрати яйцеклітини чи сперматозоїди.