Чому морські піхотинці армії США були проти відправки танків Abrams в Україну і навіщо США стільки танків в резерві

30.08.2024   06:46    682

Остання версія M1 Abrams оснащена розширеними мережевими можливостями, додатковим захистом по типу реактивної броні (ERA), покращеним каналом передачі боєприпасів, що дозволяє танку стріляти найсучаснішими боєприпасами, додатковим енергопостачанням від допоміжного пристрою, блоком живлення та зменшеними вимогами до обслуговування.

Незважаючи на те, що готується нове оновлення System Enhancement Package (SEP) (SEPv4), нещодавно Пентагон вирішив повністю оновити парк армійських M1 Abrams і представити нову версію танка M1A3. Таке рішення було зумовлене насамперед уроками бойових дій в Україні, де основні бойові танки відіграють значну роль у наступальних і оборонних операціях.

Армія США має тисячі броньованих машин підтримки, таких як M2 Bradley і нові M10 Booker, призначених для боротьби разом з основними бойовими танками та досягнення переваги на полі бою.

Останні новини:  WSJ: Путін перебуває під тиском

Резервні варіанти можуть бути готові до роботи після різного ступеня технічного обслуговування. Хоча армія є єдиним родом військ, який використовує основні бойові танки, це не завжди було так.

Солдати випробовують прототип снаряда XM-1147 Advanced Multi-Purpose для M1 Abrams на полігоні Юма. (Джерело фото: Армія США)
Солдати випробовують прототип снаряда XM-1147 Advanced Multi-Purpose для M1 Abrams на полігоні Юма. (Джерело фото: Армія США)

При чому тут морська піхота США

Цікаво відзначити, що Корпус морської піхоти США до недавнього часу також використовував основні бойові танки. У 2020 році Корпус морської піхоти офіційно деактивував свої бронетанкові батальйони. Вони передали армії свої приблизно 450 основних бойових танків М1 «Абрамс», деякі з яких згодом опинилися на озброєнні української армії.

Це рішення було дуже суперечливим і викликало гнів багатьох діючих і колишніх офіцерів морської піхоти. Основною причиною такого протистояння було те, що Корпус морської піхоти тепер буде залежати від армії для бронетанкової підтримки в разі військового конфлікту, таким чином втративши частину своєї незалежності.




Контраргументом, який вплинув на це рішення, було те, що Корпус морської піхоти повинен повернутися до своєї експедиційної ролі та бути якомога легшим, не обтяженим матеріально-технічними проблемами, пов’язаними з підтримкою танкового поля.

Останні новини:  Колишній держсекретар США прокоментував заяву Венса про план завершення війни в Україні

Доктринальний пункт

Доктрина використання танків схожа в усіх країнах НАТО, однак Сполучені Штати просувають доктрину прориву трохи далі. Дійсно, для НАТО бойовий танк є інструментом знищення, який не повинен використовуватись фронтальним ударом по позиціях ворога. Він повинен сформувати засідку, щоб швидко знищити ворога і мінімізувати втрати зі свого боку.

Бойовий танк використовується у більшості національних доктрин НАТО для непрямих бойових дій, що вимагають дуже великої сили знищення. Однак американці, які використовуватимуть танк як наріжний камінь своїх армій, спостерігали під час останніх американських інтервенцій, що використання танків не інтегровано з легшими підрозділами, як це має місце, наприклад, у Франції, а дійсно використовується в повних батальйонах і в фронтових діях. Крім того, бойовий танк використовується в цілях присутності сил для підтримки контролю та стримування в районах, що знаходяться під контролем США, як це було, наприклад, в Іраку.

Останні новини:  Генасамблея ООН закликає Ізраїль вийти з Палестини


wheel-news.com