ЗМІ: Пенсійні фонди США можуть ненавмисно фінансувати Росію

19.07.2024   21:00    40

Західні пенсійні фонди можуть опосередковано фінансувати російську війну

Державні пенсійні фонди США, включаючи фонди штатів Вашингтон, Нью-Йорк та Каліфорнія, опосередковано інвестували у спеціалізовані судна льодового класу, які обслуговують російський проєкт «Ямал СПГ».

ЗМІ: Пенсійні фонди США можуть ненавмисно фінансувати Росію

Фото: Getty Images

Росія змушена збільшувати експорт зрідженого природного газу (СПГ), щоб наповнити державний бюджет і продовжувати фінансування війни проти України. Виявилось, що західні пенсійні фонди можуть ненавмисно сприяти цьому процесу. Про це пише Bloombergу п’ятницю, 19 липня.

Дані, зібрані консалтинговою компанією Data Desk та організацією Anti-Corruption Data Collective, показують, що державні пенсійні фонди США, включаючи фонди штатів Вашингтон, Нью-Йорк та Каліфорнія, опосередковано інвестували у спеціалізовані судна льодового класу, які обслуговують російський проєкт «Ямал СПГ».

Проєкт, під керівництвом ПАТ Новатек, є найбільшим терміналом з експорту газу в Росії і ключовою частиною її зусиль з заміни європейського ринку.

Останні новини:  Ціна на нафту стабільна через заплановане збільшення видобутку від ОПЕК+

І попри те, що проєкт не перебуває під санкціями, цей зв’язок підкреслює непрозорість світової фінансової системи.

У цьому випадку зв’язок між американськими робітниками й пенсіонерами та РФ здійснюється через альтернативного інвестиційного менеджера Stonepeak та його інфраструктурний фонд IV.

На сьогодні фонд інвестував 6 млрд доларів у 10-15 активів, зокрема й Seapeak LLC, великого власника газовозів та колишнього СПГ-підрозділу американської судноплавної компанії Teekay Tankers.

Останні новини:  Монголія відмовилася арештувати Путіна: Україна вимагає наслідків

Інвестиції американських пенсійних фондів у ці судна ілюструють труднощі у перекритті ключових джерел доходу Росії.

Пенсійна система державних службовців Каліфорнії, відома як Calpers, є одним з інвесторів фонду Stonepeak і у відповідь на запит видання заявила, що вже висловила стурбованість генеральному партнеру.

Рада з інвестицій штату Вашингтон, Пенсійний фонд державних службовців штату Орегон, Загальний пенсійний фонд штату Нью-Йорк та Пенсійна система вчителів штату Іллінойс відмовилися від коментарів.




Stonepeak, котрий підписав Принципи відповідального інвестування і член найбільшої у світі коаліції зеленого фінансування, Glasgow Financial Alliance for Net Zero, або GFANZ — також відмовився коментувати цю статтю, як і GFANZ.

Останні новини:  Фінська АЕС переходить з російського палива на американське

Водночас незручний зв’язок вже спонукає до закликів до більшої ясності, щоб інвестиційні фонди могли проводити ретельнішу належну перевірку.

Міністерство закордонних справ Росії у відповідь на 14-й пакет санкцій Європейського Союзу оголосило про розширення переліку людей, яким заборонений в’їзд до РФ.


korrespondent.net