В Ізраїлі знайдено найдавніший у світі шматок тканини, забарвлений в багряний колір

21.07.2024   20:30    5

Ізраїльські дослідники виявили у Юдейській пустелі шматок тканини віком понад 3800 років, забарвлений у багряний колір, який історично асоціюється з царською владою та храмовим вбранням.

Це відкриття було здійснено співробітниками Єврейського університету в Єрусалимі, Університету Бар-Ілан та Управління древностей Ізраїля й опубліковано в Journal of Archaeological Science: Reports.

Дослідження невеликого фрагмента, розміром менш як два сантиметри, провели в рамках проекту зі збереження древніх артефактів пустелі від розграбувань. Фрагмент, знайдений у Печері черепів у 2016 році, виявився унікальним через своє забарвлення. Дослідники встановили, що шерстяні нитки тканини були пофарбовані карміном, отриманим з кошенілі — комах, що мешкають на дубах у Середземномор’ї.

Останні новини:  Похмуре майбутнє. Названо вид, занадто повільний, щоб врятуватися від закипання Землі

Виробництво цього барвника є дуже трудомістким процесом, оскільки вимагає збору самок кошенілі у певний період літа, коли вони мають найвищу концентрацію барвника. Такий барвник згадується у давніх текстах, зокрема, в клинописній дощечці з Месопотамії та у Другій книзі пророка Самуїла.

Ця рідкісна знахідка свідчить про розвинені торговельні зв’язки та високий рівень знань у зоології серед наших предків, які розуміли, що кошеніль — не зерно, а комаха. Забарвлена шерсть, яка, імовірно, була завезена з території сучасних Іспанії та Франції, підтверджує здатність стародавніх цивілізацій до міжнародного співробітництва.
Джерело: https://slovoproslovo.info/v-izraili-znaydeno-naydavnishyy-u-sviti-shmatok-tkanyny-zabarvlenyy-v-bahryanyy-kolir

Останні новини:  Марсохід Curiosity серйозно пошкодив колесо