У жовтні комета Атлас пройде особливо близько до Землі

Сьогодні,   12:30    548

Любителі астрономії отримають рідкісну можливість спостерігати це явище неозброєним оком на західному горизонті у вечірні години, повідомляє сайт Astronomy.com

Унікальна можливість побачити комету

Комета була виявлена 9 січня 2023 року обсерваторією Цзицзіньшань у Китаї. Відтоді вона вперше рухається в напрямку Сонця, що робить її поведінку важкопередбачуваною. Очікується, що 13 жовтня 2024 року комета пройде повз Землю на відстані 70 мільйонів кілометрів. За словами Уве Пільца з Асоціації любителів зірок (VdS), максимальної яскравості вона досягне між 7 і 12 жовтня. Починаючи з 14 жовтня навіть новачки зможуть знайти її після настання сутінків.

Останні новини:  Учені розкрили таємницю веселки в басейні Єллоустоуна

Чому комета стане помітною

Комети — це космічні тіла діаметром менше ніж 50 кілометрів, що складаються переважно із замерзлих газів і пилу. Під час наближення до Сонця вони нагріваються, і замерзлі гази сублімуються, вивільняючи пилові частинки та каміння. Під впливом сонячного вітру ці частинки утворюють характерний хвіст. Комета Атлас, за даними наукового журналу «Scinexx», виділяє особливо багато пилу і відбиває багато світла під час зближення із Сонцем, що робить її хвіст особливо яскравим.

Як спостерігати комету Атлас

Останні новини:  Вчені відкрили галактику, що має унікальне світіння

Завдяки інтенсивному пиловому хвосту, комета може стати однією з найяскравіших на небі, можливо, навіть яскравішою за Венеру — найяскравішу планету. Точні дані про яскравість поки недоступні, але астрономи рекомендують дивитися в бік західного горизонту після заходу сонця в період з 7 по 14 жовтня. Для кращого спостереження знайдіть місце з мінімальним світловим забрудненням і відкритим видом на небо. Бінокль або телескоп допоможуть побачити деталі комети.

Останні новини:  На Марсі виявлено аномалії та можливість вулканізму

Крім того, у середині жовтня на нас чекає ще одне астрономічне явище: 17 жовтня 2024 року зійде наступний супермісяць. У вересні Місяць уже подарував нам незабутнє видовище, і тепер на нас чекає нова вражаюча подія.