США і Японія обговорили шляхи реагування на агресію Росії

30.07.2024   06:31    42

 Сполучені Штати і Японія обговорили шляхи реагування на подальшу агресію Росії проти України, а також поглиблення взаємодії Москви з урядами в Пекіні й Пхеньяні, що посилює загрози для регіональної та глобальної безпеки.

Про це йдеться в спільній заяві глав зовнішньополітичних і оборонних відомств США і Японії, так званого формату «Два плюс два», передає Укрінформ.

«Міністри рішуче засудили жорстоку, неспровоковану та невиправдану війну Росії проти України. Вони визнали, що порушення РФ Статуту ООН та її спроби в односторонньому порядку силою змінити кордони шляхом агресії проти України є явним викликом міжнародному порядку з глобальним впливом, у тому числі для Індо-Тихоокеанського регіону», — зазначається в заяві.

Останні новини:  Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму

Учасники зустрічі засудили «безрозсудну ядерну риторику Росії», її атаки на критично важливу інфраструктуру. Вони підтвердили, що Росія має бути притягнута до відповідальності за свої звірства в Україні.

Сторони «із занепокоєнням відзначили» провокаційну стратегічну військову співпрацю Росії з Китаєм», у тому числі шляхом проведення спільних операцій та навчань поблизу Японії, а також підтримку КНР оборонно-промислової бази РФ. «Міністри рішуче засудили поглиблення російсько-північнокорейської співпраці, прикладом якої стала закупівля РФ балістичних ракет та інших матеріальних засобів у КНДР, що є прямим порушенням резолюцій РБ ООН»,- зазначається в документі.

Сторони також підкреслили, що недавнє підписання РФ і КНДР «Договору про всеосяжне стратегічне партнерство» повинно викликати серйозне занепокоєння одразу в кількох сферах. Зокрема, йдеться про збереження стабільності на Корейському півострові, підтримку глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї, а також підтримку народу України, який захищає свою свободу та незалежність.

Останні новини:  ЦАХАЛ ліквідував командира Хезболли, причетного до терактів 1983 року


news-xl.net