Штрафи за неоновлені дані про авто: що відомо для водіїв

01.07.2024   14:45    1077

З огляду на дію військового стану в Україні, керівництво підприємств та установ зобов’язане актуалізувати відомості про наявні транспортні засоби в Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Невиконання цього обов’язку може призвести до накладення штрафу згідно з положеннями військово-транспортного обов’язку, повідомляє mauto.

Від моменту оголошення військового стану через широкомасштабне вторгнення РФ в лютому 2022 року, військово-транспортний обов’язок став обов’язковим для всіх власників транспортних засобів в Україні. Закон, що вступив у силу 18 травня 2024 року, вніс зміни до цих положень.

Останні новини:  Компанія Skoda анонсувала електричний кросовер Skoda Elroq 2025 року

Згідно з новим мобілізаційним законом, інформація про транспортні засоби має бути оновлена в ТЦК щороку, що дозволяє мати актуальні дані, оскільки кількість транспортних засобів може змінюватися. Оновлення має відбуватися до 20 червня та 20 грудня кожного року. Під час оновлення даних в ТЦК вказуються кількість та технічний стан транспортних засобів, а також інформація про осіб, які їх обслуговують.

Останні новини:  1050-сильний Mercedes-AMG One розігнали до 350 км/год

За несвоєчасне оновлення даних передбачено штраф у розмірі 20 000 гривень.

Новий закон також встановлює, що транспортні засоби, зареєстровані в ТЦК та СП, не можуть виїжджати за межі України чи області без спеціального дозволу. Виїзд у сусідні області дозволений за умови повідомлення ТЦК про місцеперебування транспортного засобу на термін до одного місяця.

Останні новини:  На фото засвітився новий Toyota RAV4

Закон передбачає можливість тимчасового вилучення транспортних засобів у власників, які мають кілька одиниць, для потреб Збройних сил. При цьому вилучаються лише ті транспортні засоби, що придатні для їзди по бездоріжжю, такі як пікапи та позашляховики. Процедура вилучення включає складання акту прийому-передачі з усіма необхідними даними. Після завершення демобілізації всі вилучені транспортні засоби мають бути повернуті власникам, а у разі їх знищення, власникам буде виплачуватись компенсація.


uamotors.com.ua