Майже як “корисна копалина”: в Україні змінено ціни на картоплю – скільки коштує 1 кілограм

24.07.2024   13:33    29

Вартість тих, чи інших продуктів на прилавках магазинів змінюється в залежності від сезону. Так, за останній місяць помітно подешевшали яйця, трохи знизилися ціни на яблука та сезонні фрукти і овочі.

Порівнюючи з весняними цінами, вартість стандартного борщового набору, а саме картоплі, цибулі, моркви, буряка та капусти, зменшилася. Це логічно, адже саме зараз розпочався сезон цих овочів.

В Україні зросла вартість борщового набору
В Україні зросла вартість борщового набору

Втім, якщо порівнювати вартість на вищеперераховані овочі влітку 2023 року і зараз, то помітна тенденція зростання цін. Так, помітно подорожчала картопля. У 2023 році середня ціна на картоплю в Україні становила 15-17 гривень за кілограм. Влітку 2024 року вартість картоплі зросла майже вдвічі, в порівнянні з минулим роком. Так, середня ціна на картоплю в україні зараз складає 27-30 гривень за кілограм.

Останні новини:  Україна експортувала у серпні рекордну кількість товарів за весь період війни

Восени вартість картоплі дещо зменшиться, але низьких цін чекати не варто.

Чи вплине спекотне літо на вартість овочів в Україні?

Влітку 2024 року в Україні було кілька разів побито температурні рекорди. Стовпчик термометра піднімався майже до 40 градусів, що є не властивим для клімату України. Така температура є несприятливою для вирощування овочів і може стати причиною низького врожаю і, відповідно, збільшення цін на них.

Останні новини:  МВФ вимагає від України послабити гривню і підвищити податки

Фермери вже відчули вплив посухи. Найгірша ситуація зараз на Київщині і Чернігівщині, де вирощують великий обсяг картоплі.

Наразі складно прогнозувати, чи вплине аномальна спека на ціни на овочі. Все залежить від того, як довго протримається спека в Україні та чи будуть опади.

Якщо погода й надалі буде спекотною та сухою, вона негативно вплине на урожай і зменшить його кількість та якість. В такому разі ціни на овочі восени 2024 року можуть значно зрости у порівнянні з минулим роком.

Останні новини:  Україна експортувала у серпні рекордну кількість товарів за весь період війни


odnaminyta.com