Ірина Верещук розповіла, чому переселенцям з Мелітополя та інших ТОТ держава перестала платити допомогу (відео)

17.07.2024   22:45    30

З 1 вересня навіть незначна кількість переселенців з Мелітополя та інших окупованих росією населених пунктів, ризикує втратити державну підтримку у розмірі 2000 чи 3000 грн.

Віцепрем’єрка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час брифінгу у Запоріжжі розповіла про те, чому держава суттєво обмежила виплати з нового року для всіх переселенців залишивши лише 6 категорій і залишила їх лише до 1 вересня:

  • пенсіонерів із місячною пенсією менше ніж 9444 гривні;
  • особам з інвалідністю 1 і 2 групи;
  • дітям з інвалідністю;
  • дітям-сиротам і позбавленим батьківського піклування;
  • сиротам віком до 23 років;
  • прийомним батькам.
Останні новини:  Пожежа на заводі знищила десятки електромобілів (Відео)

Загалом, за даними Ірини Верещук, 40% населення України на 1 січня вказували єдиним джерелом доходу виплати ВПО. Держава виплатила 2,5 мільйонам переселенців 145 млрд грн на рік. До кінця року у бюджеті на ці цілі закладається 57 млрд. Віцепрем’єрка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наполягає на тому, щоб виплати 6 категоріям держава продовжила і після 1 вересня. Але остаточне рішення поки не прийнято.

Останні новини:  Модернізований український Abrams знищує російські війська високоточними пострілами (ВІДЕО)

Окремо Ірина Верещук зупинилась на причинах, чому саме держава вирішила припинити виплати ВПО.

— Нам не дозволять міжнародні партнери повернути виплати для всіх 2,5 мільйонів ВПО. Бо це все за кошти міжнародних партнерів і ми мусимо з ними узгоджувати це питання соцвиплат. Я за те, щоб продовжувати цю програму для найвразливіших. Постанова вимагала від людей працездатного віку стати на облік у центр зайнятості. Але люди не пішли туди. Вони воліли не отримувати виплати, але не ставати на облік. А далі ми постановою вимагали, щоб всі члени сім’ї показали доходи родини. Люди перестали отримувати виплати в тому числі тому, що не хотіли показувати членами родин чоловіків мобілізаційного віку. А таких членів родин дуже багато. Це навіть не 100 тисяч, — прокоментувала Верещук.

Чиновниця закликала переселенців отримувати державні ваучери на перекваліфікацію для працевлаштування.

Останні новини:  На Рязанській ГРЕС в РФ прогриміли вибухи: станція охоплена димом (відео)