Як видалити підпали від праски з тканини

21.06.2024   20:20    248

Якщо тканина пошкоджена під час прасування не критично, не критично, хочете її можна врятувати. Але діяти потрібно миттєво.

Трохи відволіклися, прасуючи одяг, – і маєте проблему: на футболці/сорочці красується підпалина рудого кольору. В таких випадках не залишається нічого іншого, як оплакувати улюблену одежину і картати себе за неуважність. Але експерти радять не  страждати, а мерщій рятувати ситуацію. Чим швидше почнете чистити пляму, тим більше шансів, що від неї не залишиться й сліду. Є кілька способів, які можуть вам допомогти.

Спосіб 1: просто випрати

Сполосніть проблемне місце теплою водою, нанесіть на нього пральний порошок (але краще – гель для прання) і легенько «помасажуйте», щоб миючий засіб проник між волокнами тканини. Залиште на 30 хвилин і виперіть у пральній машині. Білу річ з бавовни або льону можна спробувати відбілити, замочивши у підготовленому за інструкцією розчині на 15 хвилин.

Спосіб 2: скористатися лимонним соком або оцтом

Останні новини:  Садівник розповів, як правильно підживити флокси для пишного цвітіння

Лимонна кислота і оцет – потужні засоби проти багатьох видів забруднень. Підпалини від праски – не виключення. Для цього пляму потрібно щедро полити соком лимона і залишити на кілька годин на сонці. Після цього прополоскати. Якщо підпалина не зникла, експерти радять повторити процедуру. Якщо вибираєте оцет (білий, 9%), ним слід змочити пляму, залишити на 15 хвилин, а потім сполоснути проблемне місце під проточною водою. Далі – повністю випрати річ.

Останні новини:  Як прибрати мурашник з ділянки остаточно

Спосіб 3: обробити перекисом водню

Є два варіанти цієї процедури. Якщо підпалина невелика, можна просто нанести на неї перекис водню, зачекати 1-2 хвилини і змити. Далі випрати річ зручним способом. Якщо ситуація серйозна, на проблемне місце потрібно покласти тканинну серветку, змочену перекисом водню, зверху на неї – суху серветку. І випрасувати (на прасці слід виставити середню температуру). Під дією високої температури підпалина повинна зникнути. Але, на жаль, стовідсоткової гарантії ніхто не дасть.

Останні новини:  Цікавий метод висаджування кабачків, якщо не вистачає місця

Чотири правила, як не зіпсувати одяг під час прасування

Якщо дотримуватися простих правил, рятувати речі не доведеться:

● перед прасуванням перестрахуйтеся – подивіться на етикетку і виставте режим праски згідно інструкції;




● регулярно чистіть праску, щоб на ній не накопичувалися обгорілі волокна – саме вони найчастіше забруднюють речі;

● суху тканину обпалити легше. Тому вмикайте функцію прасування з паром або зволожуйте речі водою з пульверизатора;

● не зловживайте прання спреями з крохмалем – вони можуть залишати на прасці покриття, яке стане причиною рудих слідів на тканині.