Нові 120-міліметрові самохідні міномети Mjölner: готові до ведення вогню протягом двох хвилин

16.06.2024   10:19    29

Початкова поставка, призначених для голландських механізованих підрозділів, 120-мм самохідних мінометних систем Mjölner очікується в 2028 році. Наразі механізовані підрозділи голландської армії використовують 83 одиниці 81-мм мінометів L16/M1, які ефективні лише на короткій відстані. Нові ж 120-мм міномети мають дальність стрільби 7-12 кілометрів порівняно з 5650 м у 81-мм мінометів і вищу скорострільність. Ефективність нової системи підтримується сучасними системами C4I (командування, управління, зв’язку та розвідки), а її точність буде підвищена за допомогою боєприпасів із наведенням GPS.

81-мм міномети, які зараз використовуються, транспортуються в розвідувальних машинах Fennek потім збираються до робочого стану поза машиною. Нові 120-мм міномети будуть встановлені на шасі більшого та міцнішого CV90, забезпечуючи кращий захист солдатам завдяки своїй міцнішій броні. Крім того, солдатам не потрібно буде залишати машину для роботи зі зброєю, забезпечуючи більше місця для особового складу, боєприпасів і техніки.

Останні новини:  Rolls-Royce і FFG оновили технічну частину танку Leopard 1: став більш економічним і надійним

Майже всі CV90 у голландській армії отримають модернізацію середнього терміну служби (MLU) з цього моменту до 2026 року, яку проводитиме голландська промисловість. Після модернізації ці машини залишатимуться експлуатаційними до кінця свого терміну служби в 2039 році. Після MLU CV90 будуть оснащені новими мінометними системами, процес, як очікується, завершиться до 2028 року. Закупівля боєприпасів здійснюватиметься через окремий проект. Деякі CV90 із матеріально-технічного резерву також пройдуть MLU для своїх шасі, причому ці машини будуть оснащені іншою вежею для розміщення мінометів.

Нідерланди – не єдина країна НАТО, яка взяла на озброєння 120-мм систему Мйолнера; Швеція, яка нещодавно приєдналася до НАТО, також використовує цю систему під назвою Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90). Порівняно з демонтованими мінометними системами Mjölner пропонує значні покращення. Час, необхідний для налаштування, початку стрільби та передислокації, значно скорочується. Після стрільби система може швидко змінювати позицію, мінімізуючи ризик зустрічного вогню з боку противника. За даними BAE Systems, міномет може бути готовий до стрільби протягом двох хвилин і може почати переміщатися протягом однієї хвилини після останнього пострілу. Така мобільність і швидкість роботи сприяють швидшому враженню та забезпечують додатковий захист екіпажу з чотирьох чоловік, до складу якого входять водій, командир і навідник-заряджаючий, зменшуючи ризик зустрічного вогню противника.




Система Mjölner, розроблена та вироблена компанією BAE Systems Hägglunds, призначена для підвищення здатності вести вогонь непрямим наведенням відповідних транспортних засобів, як колісних, так і гусеничних. Це баштове рішення включає два гладкоствольні 120-мм гарматні стволи, встановлені на машині. У системі використовується механічний механізм заряджання, що забезпечує швидке і надійне перезарядження в різних бойових умовах. Башта забезпечує поворот на 60 градусів за азимутом, не потребуючи рішення з підсилювачем, і пропонує діапазон підйому від 45 до 85 градусів, що дозволяє вражати цілі на широкому діапазоні відстаней.

Останні новини:  Telegram змінює правила після арешту Дурова

120-міліметрові самохідні міномети Mjölner

Система Mjölner розроблена, щоб максимально збільшити простір у транспортному засобі завдяки конструкції без кошика, оптимізуючи ергономіку для екіпажу. Зберігання боєприпасів в башті забезпечує швидкий і легкий доступ під час заряджання, стрільби та поповнення запасів, вміщуючи до 56 гранат. Масштабованість системи включає потенціал для інтеграції вдосконалених автоматизованих систем керування вогнем і сумісність з різними типами 120-мм мінометних боєприпасів, включаючи Strix. Mjölner має максимальну скорострільність 16 пострілів на хвилину та постійну скорострільність 6 пострілів на хвилину з дальністю стрільби до 13 кілометрів з використанням боєприпасів стандартної дальності.

Останні новини:  Rolls-Royce і FFG оновили технічну частину танку Leopard 1: став більш економічним і надійним


wheel-news.com