Музей в Австралії перемістив роботи Пікассо до жіночої вбиральні

27.06.2024   12:00    381

Австралійський музей старовинного та сучасного мистецтва Тасманії (MONA) перемістив роботи Пабло Пікассо до жіночої вбиральні. Причиною цього рішення стала скарга чоловіка на дискримінацію.

З грудня 2020 року дві картини та малюнок іспанського митця виставляли в інсталяції “Ladies Lounge”. Американська художниця і кураторка музею Кірше Кекеле задумала інсталяцію як розкішний простір для жінок. Всередині їм пропонували декадентські перекуси, вишукані напої та інше разом з обслуговуванням дворецького. Сама кімната була завішана зеленим оксамитом.

Останні новини:  Це потрібно бачити — незграбний котик вирішив застрибнути у коробку

Фото: Museum of Old and New Art

Кекеле пояснила, що метою інсталяції було дати чоловікам відчути дискримінацію та відчуження, якого зазнали безліч жінок упродовж історії.

Проте 1 квітня 2024 року Джейсону Лау, відвідувачу з Нового Південного Уельсу (штат Австралії), не надали доступу на виставку “Ladies Lounge”. Чоловік, який заплатив 35 австралійських доларів (близько 23 доларів США) за вхід до музею, подав скаргу до Equal Opportunities Tasmania. Він заявив, що, не потрапивши до інсталяції “Ladies Lounge”, зазнав прямої дискримінації за ознакою статі.

Останні новини:  Батьки подарували п'ятирічній доньці позашляховик, щоб мотивувати її ходити до школи (ФОТО)

Того ж місяця цивільний і адміністративний трибунал Тасманії постановив, що ця виставка порушує Закон Австралії про боротьбу з дискримінацією 1998 року. Це змусило MONA припинити відмовляти у вході до інсталяції особам, які не ідентифікують себе як жінки.

Фото: Museum of Old and New Art




Після рішення суду твори Пікассо перемістили до оновленої жіночої вбиральні в мистецькому центрі, яку Кекеле назвала “Жіноча кімната”. Авторка закликала “всіх дам” насолодитися нею, додавши, що раніше в MONA ніколи не було окремих жіночих туалетів, оскільки всі вони були унісекс.

Останні новини:  Прийшовши додому, господиня собаки спочатку подумала, що її пограбували