Загадкові ассирійські символи можуть зображати сузір’я, що прописують ім’я стародавнього царя на зоряному небі

09.05.2024   20:25    451

Певні символи з’являються на стінах храмів у різних місцях стародавнього міста Дур-Шаррукін, де сьогодні знаходиться Хорсабад, Ірак. На момент їх створення містом правив Саргон II, який керував Ассирійським царством з 721 по 705 рік до нашої ери. Цар був уже середнього віку, коли силою відібрав трон у свого брата Шалманесера V.


Його запам’ятали як великого царя, який заснував династію Саргонідів, що правила Неоассирійською імперією ще одне століття, перш ніж вона впала. Він особливо любив будувати пам’ятники, а також був покровителем мистецтв.

Регіон, який охоплює сучасний Ірак, частини Ірану, Туреччини та Сирії, сьогодні часто вважають “колискою цивілізації”. Це місце, де вперше народилися імперії, міста і навіть писемність. Це була неймовірно важлива територія для більшої частини людської історії, і тому інтерпретація символів може допомогти нам зрозуміти більше про стародавніх людей, які там жили.

Останні новини:  Нещодавно віднайдена гілка Нілу може допомогти розгадати загадку зведення пірамід
Малюнки символів орла і бика зафіксували французькі екскаваторники наприкінці 19 століття.

Символи, як правило, з’являються в одній і тій же послідовності, що складається з лева, орла, бика, фігового дерева і плуга. Вперше вони були зафіксовані і передані громадськості французькими екскаваторниками, які відвідали це місце наприкінці 19-го століття.





З часу повторного відкриття багато дослідників намагалися інтерпретувати їхнє значення. Дехто вважає, що вони схожі на єгипетські ієрогліфи, є своєрідним вираженням імператорської влади або навіть можуть означати ім’я короля.

Але тепер ассиріолог з Трініті-коледжу Дубліна запропонував нове пояснення: символи можуть означати ім’я Саргона (šargīnu), а також представляти певні сузір’я.

“Вивчення стародавніх мов і культур сповнене загадок усіх форм і розмірів, але не так часто на Стародавньому Близькому Сході можна зустріти загадкові символи на стіні храму”, – пояснив доктор Мартін Вортінгтон у своїй заяві.

Останні новини:  Вчені розкрили секрет «висячої колони» у храмі Вірабхадра
Малюнок фігового дерева і плуга, зафіксований французькими екскаваторниками наприкінці 19 століття.

За словами Вортінгтона, символи також можна розуміти як сузір’я. Наприклад, лев представляє “Лев”, а орел – “Аквіллу”. Багато з існуючих сузір’їв ми успадкували від греків, які в свою чергу успадкували сузір’я з Месопотамії, тож ми впізнаємо їх і сьогодні. Однак, ми відкинули інші, в тому числі “щелепу”, яка, на думку Вортінгтона, була представлена символом фігового дерева. Він стверджує, що це пов’язано з вірою в те, що слово “дерево” – iṣu – звучить подібно до слова “щелепа” – isu.

“Ефект від п’яти символів полягав у тому, щоб помістити ім’я Саргона на небесах на віки вічні – розумний спосіб зробити ім’я царя безсмертним”, – додав Вортінгтон. “І, звичайно, ідея пихатих особистостей, які пишуть своє ім’я на будівлях, не є унікальною для стародавньої Ассирії…”.

Останні новини:  Війна у космосі: росіяни розпочали втручання у сигнали українських супутників

Проте Вортінгтон усвідомлює, що його ідея не є, так би мовити, викарбуваною в камені. “Я не можу довести свою теорію, але той факт, що вона працює як для послідовності з п’яти символів, так і для послідовності з трьох символів, і що символи також можна розуміти як культурно відповідні сузір’я, вражає мене як дуже привабливий. Дивацтва проти того, що все це випадковість, є – вибачте за каламбур – астрономічними”.



nnews.com.ua