Вчені з’ясували, навіщо білухи змінюють форму чола

07.05.2024   15:15    496


Вчені давно помітили у білух унікальну для китоподібних здатність змінювати форму спеціальної жирової подушки на лобі — так званої акустичної лінзи, або мелону, який служить для ехолокації. Навіщо тварини так роблять, досі мало вивчалося. Пояснити феномен взялися фахівці в галузі зоонаук та ветеринарії з Род-Айлендського університету (США).


Дослідники протягом року вивчали дві пари білух (двох самців та двох самок) у морському акваріумі Mystic Aquarium у Коннектикуті (США), фіксуючи їхню поведінку на відео. Крім того, зоологи додатково спостерігали за трьома групами білух обох статей у канадському парку розваг із морськими тваринами Marineland. У результаті вчені дійшли висновку, що зміна форми чола у білух — це спосіб візуальної комунікації.



Багато ссавців використовують при спілкуванні міміку, сигналізуючи з її допомогою про свої емоції та наміри. У китоподібних такої можливості практично немає: їх лицьові м’язи знаходяться під щільною шкірою, що нагадує гуму, яка менш еластична, ніж, наприклад, у собак або мавп. Однак зубаті кити виду Delphinapterus leucas , схоже, навчилися обходити цю перешкоду, виробивши альтернативний міміці спосіб подавати комунікативні знаки родичам – змінюючи форму мелону.

Останні новини:  В Ісландії знайшли корабель апокаліпсису, який належав вікінгам

За час спостережень за білухами дослідники зареєстрували 2570 епізодів зміни форми чола. Як правило, це траплялося під час взаємодій з іншими білухами, коли тварини перебували у зоні прямої видимості. Характер спілкування у своїй міг варіюватися від грайливого і любовного до агресивного. Також зоологи зазначили, що самці змінювали форму мелону втричі частіше за самоки.



Залежно від того, що відбувалося з мелоном, вчені виділили п’ять типів зміни його форми: ущільнення, підняття, здавлювання, випинання та трясіння. Спостереження показали, деякі види поведінки часто поєднувалися з тією чи іншою формою чола. Наприклад, під час шлюбних ритуалів білухи зазвичай сплощували мелон або струшували ним, енергійно рухаючи головою.

Останні новини:  Геомагнітна буря підвищила ризик хвилі ураганів на Землі

Втім, дослідники поки не змогли достовірно встановити, чи білухи змінюють форму мелону навмисно, або це відбувається у них рефлекторно, у зв’язку з іншими звичками. Також вчені ще не розшифрували точне значення цих сигналів, хоча помітили взаємозв’язок між поведінкою та певною формою чола.

Робота американських зоологів, нещодавно опублікована в журналі Animal Cognition, — важливий крок у повнішому розумінні комунікації білух. Це дуже соціальні тварини, які використовують для спілкування понад 50 різноманітних звукових сигналів: свист, вереск, щебетання, клекот, скрегіт, пронизливий крик і навіть ревіння. Крім цього, білухи застосовують «мову тіла» — шльопання по воді хвостовими плавцями.

Останні новини:  В Ізраїлі знайшли стародавні ліки від похмілля

Зважаючи на все, зміна форми мелону — ще один різновид взаємодії цих високоінтелектуальних морських ссавців, ймовірно, пов’язана з їхньою системою спарювання, уклали автори дослідження.


portaltele.com.ua