Вчені розкрили секрет «висячої колони» у храмі Вірабхадра

19.05.2024   21:30    26

У побудованому XVI столітті у Лепакше храмі Вирабхадра налічується 70 колон. Широку популярність він отримав завдяки «паручій колоні», яка візуально не торкається землі.

За даними IFLScience, навколо цієї колони ходять різні легенди. Одна з них приписує ілюзію левітації майстерності індійських архітекторів. Інша легенда свідчить, що стовп було встановлено британським інженером за часів колоніалізму.

Останні новини:  Схожі на сучасні багатоповерхівки: чим насправді є тисячолітні споруди гір Саудівської Аравії

Насправді один кут колони торкається землі. Вчені вважають малоймовірним, що творці храму планували зробити одну з його колон висячою. Швидше за все, вона змістилася через помилку будівельників чи сейсмічну активність.

Варто зазначити, що таємницю стовпа, що левітує, не можна назвати унікальною. Подібну історію можна почути про Віндзорську ратушу в Англії. Начебто її колони не впираються в стелю через розбіжності між радою та архітектором Крістофом Реномі. Члени ради змусили його встановити колони для підтримки будівлі. Реномі стверджував, що вони непотрібні. Нібито він цілеспрямовано встановив стовпи, які не дістають до стелі, щоби довести свою правоту.

Останні новини:  У Казахстані знайшли загадкове зображення людського обличчя, висічене на камені