Уряд Грузії ставить під загрозу євроінтеграцію - 12 країн ЄС звернулися до Борреля

14.05.2024   09:00    23

12 міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу висловили велике занепокоєння щодо  ситуації в Грузії та законопроєкту «про іноагентів», вони звернулися до високого представника ЄС Жозепа Борреля та єврокомісара з політики сусідства та розширення Олівера Варгеї.

Про це повідомляє Эхо Кавказа, передає Укрінформ.

Глави МЗС Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Ірландії, Литви, Нідерландів, Польщі та Швеції закликають Борреля та Варгеї «негайно надати усну інформацію Європейській комісії про те, як запропонований закон вплине на реалізацію Грузією дев’яти кроків для вступу до ЄС.

«Ми просимо вас зробити це в пріоритетному порядку та забезпечити, щоб ця публічна оцінка з’явилася до остаточного голосування у парламенті Грузії», – йдеться у заяві.

Європейські міністри вважають, що уряд Грузії ставить під загрозу європейську інтеграцію країни, а запропонований закон «є ще однією ознакою тривожної траєкторії відкату демократії та прав людини в Грузії».

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

«Ми протягом багатьох років щиро підтримували програму реформ Грузії та європейські устремління, і сьогодні ми продовжуємо підтримувати грузинський народ та його європейський вибір – вибір демократії, верховенства закону, прав людини та основних свобод. Однак, отримавши статус кандидата в ЄС від Європейської ради у грудні минулого року з умовою проведення подальших реформ, особливо за дев’ятьма кроками, визначеними Європейською комісією, уряд Грузії, на наш глибокий жаль, схоже, перебуває на шляху до того, щоб поставити під загрозу цю можливість щодо просування європейської та євроатлантичної інтеграції країни», – зазначено у заяві.

Як пише NewsGeorgia, у Тбілісі в понеділок прибули голови комітетів із зовнішніх відносин парламентів Німеччини, Польщі, Чехії, Литви та Естонії. Вони проводять зустріч з опозиційними депутатами парламенту Грузії. Головна тема переговорів – законопроєкт «про іноагентів».

Останні новини:  Повернення військовозобов'язаних в Україну: в Польщі зробили заяву

Голова комітету із зовнішніх відносин Бундестагу Німеччини Міхаель Рот раніше заявив, що візит делегації має продемонструвати солідарність з грузинським народом, який уже місяць продовжує протести з вимогою відкликати спірну ініціативу.

Своєю чергою речник парламенту Грузії Шалва Папуашвілі повідомив, що не зустрічатиметься з колегами з європейських країн.




Як повідомлялося, грузинський парламент 1 травня схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Це рішення спричинило масові акції протесту в країні.

Законопроєкт різко критикують партнери у США та ЄС. У 2023 році Єврокомісія надала Грузії статус кандидата, відкривши перспективу її приєднання до блоку. Західні партнери неодноразово попереджали, що ухвалення зазначеного закону завдасть шкоди процесу євроатлантичної інтеграції країни.

Останні новини:  Іспанія передасть Україні додаткову батарею ЗРК Hawk

7 травня понад 30 депутатів Європарламенту закликали високого представника ЄС Жозепа Борреля призупинити статус кандидата на вступ до ЄС для Грузії.

Згідно з ініціативою, організаціями, які «проводять інтереси іноземної сили», оголосять усі НУО та ЗМІ, понад 20% доходу яких надходить із-за кордону. Вони будуть зобов’язані реєструватися у спеціальному реєстрі. Інакше їм загрожують великі штрафи.

Вже місяць у Тбілісі регулярно відбуваються масштабні акції з вимогою відкликання ініціативи. Учасники акцій вважають, що влада кардинально змінює зовнішню політику країни і відмовляється від європейської інтеграції.

Очікується, що 14 травня законопроєкт мають винести на голосування на пленарному засіданні. Щоб стати законом, також доведеться подолати вето президента Грузії.

Фото: Anadolu Ajansy


news-xl.net