Тест-драйв Peugeot 408. Не ідеальний «Автомобіль року»

07.05.2024   20:49    781

На початку березня ліфтбек Peugeot 408 отримав титул «Автомобіля року 2024» в Україні. Це дуже почесна нагорода. Але провівши тиждень з цим автомобілем, я хочу розповісти вам про практичні нюанси його щоденної експлуатації, де не все настільки райдужно, як то розповідають потенційним покупцям менеджери автосалонів.


Це не кліше, коли говорять, що французи знаються на дизайні автомобілів. Вони завжди мали неординарний погляд, але саме зараз і саме Peugeot «малює» найкрасивіші французькі автомобілі для середнього класу (DS не враховуємо, бо це преміумсегмент).

Я так щиро вважаю, хоча розумію, що дизайн – справа смаку. Але як колись було з кросоверами 2008 та 3008, як минулого року було з хетбчеком 308, так і зараз з ліфтбеком 408 весь тиждень я чув фрази на кшталт «вау», оце так», «яка гарна»…

Мені теж Peugeot 408 відверто подобається, особливо в комплектації GT та в цьому кольорі. Хоча й інші кольори пасують йому не гірше.



Ефектно в зовнішності цього автомобіля все – решітка радіатора, світлові ікла, вигини кузовних панелей, де плавні лінії межують з гострими, підвіконна лінія, яка разом з лінією даху створює стрімкий силует та купеподібну корму, рисочки в задніх ліхтарях та масивний нефарбований задній бампер. Немає до чого приколупатися взагалі.

Якщо раніше ви вже бачили салон актуального покоління Peugeot 308, інтер’єр 408-го не стане для вас відкриттям. Тут все абсолютно так само. Там само гарно – сучасно, технологічно, з дизайнерською «родзинкою».



На вас чекають зручні крісла з електрорегулюваннями, пам’яттю, підігрівом та масажем, цифрова панель приладів з 3D-ефектом та багатьма варіантами візуалізації, великий екран мультимедійної системи з логічним меню та гарною швидкістю роботи, додатковий екран, куди можна вивести власні «гарячі клавіші», тобто найбільш затребувані функції для швидкого доступу до них. При цьому французи не забули про фізичні клавіши, про гарні матеріали оздоблення, склопакети тощо.

Останні новини:  Ducati присвятила мотоцикл Айротну Сенні

Салон дуже затишний, дуже комфортний. Але. При довжині колісної бази 2787 мм проти 2675 мм у Peugeot 308, місця у другому ряду тут якщо і більше, то ненабагато, хоча дверні отвори дійсно ширші. При зрості до 180 см жодних проблем з посадкою не буде, але вищі пасажири можуть відчувати певний дискомфорт. Ситуацію частково рятує простір під передніми кріслами, куди можна підсунути ступні.

Насправді ж додаткові сантиметри пішли не стільки в салон, скільки в багажник. Він тут великий. Не рекордний, якщо брати за еталон Skoda Octavia з її 600 літрами, але великий – 500 літрів в стандартній конфігурації та 1580 літрів, якщо спинки сидінь скласти. Зручно, що в багажнику є важелі для складання спинок дивану. Не зручно, що складаються вони зі сходинкою, тобто ліжко не влаштуєш.

Останні новини:  Skoda тестує новий електричний кросовер Elroq

Приємно, що є електропривід та можливість відкривати та закривати багажник махом ноги. Не приємно, що масивний задній бампер трохи ускладнює завантаження та розвантаження, адже дотягнутися до віддалених частин багажника важко. Ще важче не забруднити при цьому одяг.

І ще пара слів про недоліки салону. Не принципові, але сказати про них варто. Річ у тім, що через похиле заднє скло майже нічого не видно. Склоочисника на ньому також немає, тому, якщо забрудниться, не побачите взагалі нічого. Підігрів, звісно, є. А ще пластик передньої панелі в певні моменти яскравого сонячного дня доволі сильно відблискує на лобове скло.

Коли бачиш динамічний стиль Peugeot 408 зовні, не сумніваєшся, що й на дорозі він поводить себе відповідно. В принципі, так воно і є, хоча задня підвіска тут напівзалежна, а не багатоважільна. Шасі налаштовано гарно – автомобіль дуже чуйний, дуже стійкий, хоча підвіска саме через ці свої властивості трохи жорсткувата.

Такі налаштування абсолютно корелюють з агрегатом, встановленим під капот французького ліфтбека. Йдеться про 1,6-літровий бензиновий турбомотор PureTech з 215 конячками» потужності та 300 Нм крутного моменту. Працює він в парі з 8-ступеневим «автоматом», який полюбляє ледь відчутно штовхатися на перших передачах, але це не псує загальне задоволення від водіння. Яке, до речі, з урахуванням характеристик двигуна, можна назвати доволі економним. 10 л/100 км у місті, 7 л/100 км на трасі – цілком пристойний результат.

Останні новини:  Honda анонсувала сім електрокарів із технологіями Ф1

А підсилює все це задоволення дуже гарна шумоізоляція салону. З вулиці майже нічого не чутна. Та й двигун дуже тихий. Тільки на високих обертах під час динамічних прискорень з педаллю «у підлогу» його дзвінке ревіння заповнює салон. Зате аудіосистема в цей самий час імітує ефектні «простріли», наче у справжнього спортивного автомобіля.

Отже, відповідь на головне питання – чи вартий Peugeot 408 титулу «Автомобіль року в Україні»? Якщо коротко – так! Серед представлених у фіналі варіантів, цей – найкращий за поєднанням якостей. Але це не означає, що він досконалий. Таких взагалі не існує. Саме тому експертне журі акції «Автомобіль року в Україні» не надало Peugeot 408 суттєвої переваги, на відміну від громадськості, яка голосувала за цей автомобіль «по фотографіях». Щоб дати автомобілю оцінку, його треба випробувати.

Але особисто для мене важливо ще й те, що зі всіма своїми перевагами, Peugeot 408 має адекватний цінник. Дуже непогану стартову комплектацію Allure Pack пропонують за 32 тисячі доларів, тоді як максимально ефектний GT коштує 36 500 доларів. Хтось обов’язково скаже, що це дорого (всі, хто не може собі дозволити таку суму, завжди так кажуть), але своїх грошей цей автомобіль точно вартує.


avtomir.ua