Садівники назвали найкращий сорт квітів для саду

02.05.2024   23:00    509

Пухнасті, як хмара, шапки з дрібних квіточок різного забарвлення виглядають прекрасно і поширюють навколо неповторний аромат. Аліссум – рослина сімейства Капустяні також має назву лобулярія і у догляді вона зовсім невимоглива. Аліссум буває декількох видів, але дачники зазвичай вирощують лише один – аліссум морський, у висоту він не більше 30 см, пишний, весь у дрібних квітах і має медовий аромат. Листочки зовсім невеликі, вони зелені з сіруватим відтінком і невеликою опушеністю.


Біологічні особливості аліссуму

Ця рослина дуже світлолюбна і холодостійка, короткочасну посуху та затоплення переносить нормально. Аліссум є медоносом, чудово росте на сонечку, ґрунтам віддає перевагу нейтральним або слабокислим. Цвіте довго – починаючи з травня і до жовтня, іноді і довше. Виростити його дуже просто – можна посіяти на розсаду або відразу в ґрунт.

Останні новини:  Чому не можна витирати поверхні папером

Вирощуємо аліссум на розсаду

Якщо вам хочеться, щоб аліссум зацвів уже у травні – потрібно посіяти насіння ближче до кінця березня, щоб одержати розсаду. Грунт підготуйте для цього легкий за складом і пухкий, важливо, щоб не було застою води. Підійде універсальний ґрунт з магазину, некислий, або просто змішайте городню землю і пісок. Сіяти цю культуру густо не варто, і не потрібно присипати зверху шаром ґрунту – для проростання насіння потрібно світло.





Розмістивши їх по поверхні, потрібно лише притиснути їх трохи, потім добре зволожити, накрити прозорою плівкою і розмістити ємність у теплому світлому місці. Сходи з’являться приблизно на п’яту добу за умови забезпечення сприятливих умов. Плівку можна прибрати і далі весь догляд полягає у зволоженні посівів помірними порціями.

Останні новини:  Астропрогноз на рік Тигра по місяцях

При появі першого справжнього листочка настав час підгодувати комплексним добривом. Коли листків стало три – настав час пікірувати в окремі стаканчики. Висаджувати можна у другій половині травня (середня смуга), оптимальна відстань між рослинами не менше 15 см, відразу після висаджування потрібно добре полити. Перші квіти з’являються зазвичай через 45-50 днів із моменту сходів.

Садівники назвали найкращий сорт квітів для саду

Посів відразу в ґрунт

При такому способі посів у зоні середньої смуги починаємо у другій половині травня, місце вибираємо сонячне. За 2-3 тижні до посіву готуємо ґрунт, вносимо до нього комплексне добриво. Тут насіння присипати землею потрібно тонким шаром. Також важливо відразу зволожити ґрунт рясно. Сходи потрібно буде прорідити, залишаючи між рослинами близько 15 см. Загущені посіви будуть сильніше зазнавати захворювань, особливо борошнистої роси.

Останні новини:  Поради з порятунку шкіряного одягу і взуття, які варто застосувати прямо зараз

Як правильно доглядати?

У спекотні дні рослину потрібно обов’язково поливати додатково, але при цьому не переборщити. Щоб точно дізнатися, чи потрібно полити лобулярію, перевірте ґрунт на глибині 4 см, якщо там сухо – полив необхідний. Протягом літа пагони, які відцвіли, потрібно обрізати, і тоді на місці з’являться нові квіти.

За літо аліссум підгодуйте кілька разів, краще під час поливу. Але якщо ґрунт бідний, можна кількість підживлень збільшити. При ураженні рослин кореневою гниллю допоможе обробка фунгіцидом і потрібно переглянути поливи, адже це захворювання прогресує при надмірній зволоженості.


noviydoctor.com