Повинна знати кожна жінка: як вагітність впливає на біологічне старіння жінки

10.05.2024   08:31    237


Насамперед вважалося, що вагітність надає омолоджувальний вплив на жіночий організм, проте вчені спростували цей міф. Разом із чудовим періодом вагітності жінка переживає фізичні та емоційні зміни, що впливають на її біологічний вік. Про це пише Hola.


Від перших поштовхів нового життя до ранкового нудотного стану – вагітність для кожної жінки є унікальним досвідом. Недавнє дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, пролило світло на питання щодо впливу вагітності на біологічне старіння.

Дослідження, проведене на Філіппінах за участю 1735 учасниць, аналізувало репродуктивні історії та зразки ДНК, щоб розкрити складні взаємозв’язки між вагітністю та старінням.

Останні новини:  Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск

Одне з важливих відкриттів у тому, що вагітність прискорює біологічне старіння жінок. Дослідження, в якому брали участь 825 молодих жінок, виявило зв’язок між кількістю вагітностей та прискоренням їхнього біологічного віку. Кожна додаткова вагітність, згідно з дослідженням, приблизно на два-три місяці прискорювала біологічне старіння.



Також ризик швидкого старіння підвищується у багатодітних матерів, оскільки у жінок, які перенесли багатоплідну вагітність, виявляється більше ознак біологічного старіння порівняно з тими, хто мав менше вагітностей.

Це дослідження відрізняється своїм поздовжнім підходом, оскільки воно відстежувало ті ж жінки для спостереження за змінами в їхній історії вагітності та біологічного віку. Такий метод дозволив отримати детальніше розуміння впливу вагітності на старіння.



Кален Райан, провідний автор дослідження та науковий співробітник Колумбійського центру старіння, наголосив на важливості цих результатів, звертаючи увагу на необхідність урахування контексту, особливо враховуючи, що багато вагітностей відбувалися у підлітковому віці, який є критичним періодом для молодих жінок.

Останні новини:  На високий рівень холестерину вкажуть два симптоми

Такі чинники, як доступ до охорони здоров’я та соціально-економічний статус можуть ще більше ускладнити проблеми, пов’язані з вагітністю на цьому етапі життя.

Хоча дослідження надає цінні відомості про зв’язок між вагітністю та старінням, залишаються питання без відповіді, включаючи довгострокові наслідки прискореного біологічного старіння для здоров’я та смертності жінок. Як зазначив Райан, ще багато належить з’ясувати щодо складної динаміки вагітності та її впливу на старіння.

Останні новини:  П’ять симптомів раку, на які потрібно звернути увагу

Вагітність – це важлива подія, що приносить радість і нове життя, але супроводжується численними біологічними змінами. Наукові дослідження продовжують розкривати таємниці фізіології людини, включаючи вплив вагітності на старіння, сприяючи глибшому розумінню материнства та його наслідків для здоров’я та старіння жінок.


clutch.net.ua