Певні ліки небезпечно приймати самостійно без призначення лікаря

06.05.2024   14:34    677

Найчастіше самостійно приймаючи рішення про прийом якихось ліків при виниклому нездужанні, – люди помиляються з його вибором і ризикують сильно нашкодити своєму організму, про це попереджають експерти.

Багато, погано себе відчувши, вважають за краще не звертатися до лікаря – замість цього самостійно діагностують себе і призначають собі ліки. За словами лікаря загальної практики Мохамеда Алі Вуада, приймати медичні препарати без призначення лікуючого фахівця аж ніяк не нешкідливо-певні ліки, що приймаються самостійно, можуть виявитися небезпечними для організму.

Останні новини:  Лікар назвала продукт, від якого швидше старіє обличчя

«У вас можуть бути хронічні захворювання, при яких протипоказано приймати ті чи інші лікарські засоби. Крім того, ліки можуть викликати алергічні реакції», – пояснив Алі Вуад.



В інтерв’ю він підкреслив, що небезпечно без призначення лікаря приймати самостійно антибактеріальні препарати. Безконтрольний прийом антибіотиків сприяє виробленню резистентності у патогенних мікробів. Говорячи про небезпеку цього явища, лікар попередив, що “може виникнути мультирезистентність, і надалі лікувати пацієнта буде просто нічим».

Останні новини:  Названі кращі перекуси для зниження цукру в крові

Розкритикував фахівець і практику інгаляцій з використанням “мірамістину” через небулайзер, назвавши підлобное лікування шкідливим. Він нагадав, що в небулайзері змінюється структура багатьох препаратів і разом з цим змінюється їх дія.



Також Мохамед Алі Вуад повідомив, що найчастіше без призначення лікаря людьми самостійно приймаються засоби для боротьби з високим тиском. Він уточнив, що гіпотензивні препарати “приймати безсистемно і ситуативно не можна».

Спеціаліст заявив, що препарати для лікування гіпертензії визначаються результатами лікарських обстежень, які повинні виконуватися системно. Самостійний прийом ліків сприяє лише тому, що симптоми заглушаються, а проблема, що викликала їх, залишається невиявленою, і з цим підвищується ризик можливих ускладнень, включаючи небезпечні для життя

Останні новини:  Експерти роповіли, які продукти шкодять здоров’ю мозку

Також медик зазначив, що певні ліки можуть бути несумісні – їх поєднання змінює ефекти, вироблені препаратами. Деякі засоби виявляються під забороною при вагітності.

Лікування будь-якого захворювання ліками повинно проводитися тільки під контролем лікаря, резюмував експерт.