Першу у світі водневу яхту спустили на воду: її довжина понад 100 м

19.05.2024   17:46    28

Компанія Feadship спустила на воду першу у світі водневу яхту – Project 821. Також це найбільша яхта, коли-небудь побудована в Нідерландах.

Довжина Project 821 становить 119 м, а ширина – 19 м. Головна особливість яхти – можливість роботи на водні, найлегшому хімічному елементі. Відомо, що 1 м. куб рідкого водню важить 70 кг, тоді як 1 м. куб дизельного палива важить близько 800 кг.

Останні новини:  Rolls-Royce і FFG оновили технічну частину танку Leopard 1: став більш економічним і надійним

Проблема водню в тому, що його можна зберігати тільки під дуже високим тиском і за вкрай низьких температур. Для цього під палубою яхти інженери встановили великий резервуар, що вміщує 92 м. куб. (близько 4 тонн) водню за температури -253 °C. Зберігання водню вимагає у 8-10 разів більше місця, ніж дизельного палива.

Останні новини:  Telegram змінює правила після арешту Дурова

Яхта Project 821 не може постійно працювати на водні. Однак інженери передбачили можливість перемикання на “зелений” режим під час входу і виходу з гаваней або під час проходження через екологічно чисті зони. Максимальна швидкість руху яхти на водні становить 18 км/год. Під час стоянки вона може безшумно використовувати водень для роботи освітлення, систем опалення та кондиціонування повітря.

Останні новини:  Rolls-Royce і FFG оновили технічну частину танку Leopard 1: став більш економічним і надійним

На яхті є дві спальні, дві ванні кімнати, дві гардеробні, два кабінети (кожен з каміном і вітальнею), тренажерний зал, бібліотека, їдальня, комора і ліфт. Крім того, є повноцінна прогулянкова палуба і джакузі в носовій частині.


cikavosti.com