Новий препарат запобігає та звертає назад діабет

06.05.2024   05:12    210

Науковці представили експериментальні ліки на основі антитіл, які забезпечують профілактику та лікування цукрового діабету першого типу. Препарат називають унікальним, оскільки він безпосередньо впливає на бета-клітини підшлункової залози.

by @jcomp

Препарат на основі моноклональних антитіл mAb43 розробили вчені з Університету Джона Гопкінса. Він призначений для захисту бета-клітин підшлункової залози, що продукують інсулін, від атак імунної системи. Як відомо, за цукрового діабету першого типу підшлункова залоза не виробляє інсулін, тому що імунна система атакує клітини органу. З цієї причини пацієнти змушені довічно покладатися на прийом інсуліну для контролю рівня цукру в крові.

Останні новини:  Які страви не підходять для сніданку



Препарат mAb43 зв’язується з невеликим білком на поверхні бета-клітин, розташованих на острівцях Лангерганса. “MAb43 діє як “щит”, що приховує клітини підшлункової від атак імунних клітин”, – пояснюють автори.

Щотижневе введення mAb43 мишам із діабетом забезпечило 100% вилікування всіх гризунів протягом 35 тижнів. В іншому експерименті mAb43 сприяв профілактиці діабету у 80% випадків.



Спостереження показали, що на тлі лікування антитілами імунні клітини “відступили” від бета-клітин, завдяки чому знизилася інтенсивність запалення і бета-клітини почали повільно розмножуватися.

Останні новини:  Медики перерахували 7 ефективних способів протистояння хворобі Альцгеймера

На думку авторів, на першому етапі mAb43 можна комбінувати разом з інсуліном, щоб знизити дозування, а потім і зовсім відмовитися від його прийому. У рамках перших експериментів не відзначено побічних ефектів, тому застосування mAb43 може бути тривалим. Подальші дослідження мають підтвердити ці висновки для проведення пілотних клінічних досліджень.


cikavosti.com