Археологи знайшли скелети китайських чиновників, які зазнали страшного покарання

23.05.2024   16:30    25

Нещодавня знахідка двох скелетів, понівечених однаковим чином, дає змогу припустити, що ампутацію кінцівок використовували як покарання за часів династії Східна Чжоу в Китаї, понад 2000 років тому.

Дослідження, проведене палеоантропологом Цянь Ваном з Техаського університету A&M і його колегами, показало, що один зі скелетів, імовірно чоловічий, був позбавлений лівої ступні і частини лівої ноги, яка була коротшою за праву на 8 сантиметрів. У другого скелета, також, імовірно, чоловічої статі, була відрубана кістка правої ноги на аналогічну довжину.

Останні новини:  У Камбоджі вилупилося 60 дитинчат рідкісного сіамського крокодила

Скелети були виявлені недалеко від міста Саньменься в провінції Хенань. Їхній вік становить від 2300 до 2500 років, що відносить знахідки до періоду династії Східна Чжоу, яка правила частинами Китаю з 771 до 256 року до н.е. Ван і його колеги у своїй статті, опублікованій у березні, стверджують, що їхнє відкриття підтверджується історичними письмовими записами про закони і покарання тієї епохи.

Хоча за кістками неможливо визначити, у чому звинувачували цих людей, історичні документи вказують на те, що ампутація правої ноги застосовувалася за більш серйозні правопорушення. Ампутація обох ніг використовувалася для покарання за ще більш тяжкі злочини.

Останні новини:  У Бразилії вчені вперше знайшли кокаїн в організмі акул

Дослідники припускають, що рештки скелетів свідчать про вмілу ампутацію, що включала подальший догляд, що дало змогу цим людям вижити протягом багатьох років після покарання. Кістки ніг обох чоловіків демонстрували значні ознаки загоєння, що вказує на те, що вони отримували медичну допомогу і могли повернутися до нормального життя.

Чоловіки, ймовірно, мали високий соціальний статус, що давало їм змогу реабілітуватися. Кожен скелет був знайдений у двоярусній труні, орієнтованій з півночі на південь, що зазвичай призначалося для представників вищого класу. Простолюдинів, навпаки, ховали в гробницях меншого розміру, орієнтованих зі сходу на захід. Похоронний інвентар та ізотопи в кістках, що вказують на багату білком дієту, також припускають, що вони були аристократами, можливо, чиновниками низького рівня.

Останні новини:  Новий Ель-Ніньо виявлено на південь від екватора