10 можливих причин, через які не цвіте кущ півонії

09.05.2024   18:20    279

Дачники цінують півонії за їхні величезні бутони з приголомшливим ароматом. Лише один кущ може стати справжньою окрасою саду.

Зазвичай вирощування цих квітів не викликає проблем, але трапляється, що час настав – а півонії не цвітуть. Розкажемо, що могло статися – на це півонії мають 10 причин.


  1. Якщо кущ молодий, то особливо переживати з цього приводу не треба. Після розподілу кореневища та пересадки кущ може зацвісти не раніше ніж у наступному році. Турбуватися потрібно, якщо кущ не зацвів на третій рік після пересадки.
  2. Неправильна підготовка лунки під час посадки може стати причиною такої неприємності. Це має бути місце, захищене від протягів, з низьким розташуванням ґрунтових вод, удобрене торфом, компостом чи перегноєм.
  3. Захоплюючись пересадками, можна більше нашкодити рослині, ніж допомогти. На одному місці кущ може сидіти 4-5 років.
  4. Неправильний розподіл куща на дуже великі або маленькі кущі може залишити вас без квітів. На один кущ потрібно залишати 3-5 бруньок і кілька придаткових коренів.
  5. Нестача вологи навесні в сухі та спекотні дні теж може стати причиною. Доросла рослина потребує 2-3 відра води в спеку.
  6. Дощова весна може спричинити появу гнилі, а хворій рослині вже не до цвітіння.
  7. Бідолашний грунт і відсутність підгодівлі призведе до того, що півонії просто не вистачить сил на цвітіння. Тому підгодовують їх навесні тричі.
  8. У кислому грунті півонії теж цвісти не стануть. Доведеться внести трохи деревної золи, крейди, вапна.
  9. Шкідники навіть при правильному догляді можуть послабити квіти. Це можуть бути капустянки і нематоди, які здатні занапастити рослину. Без профілактики та обробки теж не обійтися.
  10. Хвороби виявляються у витягнутих пагонах, зморшках і кучерявості листя. Півонії не тільки не цвітимуть, але й зможуть заразити інші квіти. Тому уражені рослини доведеться знищити.
Останні новини:  Рецепт засобу проти личинок хруща


woman24.kyiv.ua