Штучний інтелект передбачає ірраціональну поведінку людини

24.04.2024   17:43    284

Алгоритм передбачає майбутні дії людини, оцінюючи її горизонт планування.

Image By freepik

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (MIT) і Вашингтонського університету розробили модель, яка враховує обмежену здатність людини або машини діяти раціонально. Штучний інтелект на основі минулих дій прогнозує майбутню поведінку.


Для побудови моделі вчені черпали натхнення з досліджень поведінки шахістів. Спостереження показали, що, роблячи прості ходи, гравці розмірковують менше, а в складних матчах сильні шахісти, як правило, витрачають більше часу на планування, ніж слабші.

Ми побачили, що глибина планування або те, як довго хтось думає над проблемою, є справді хорошим показником того, як поводяться люди, – говорить Пол Джейкоб, аспірант MIT і співавтор дослідження

Дослідники створили ШІ, який робить висновок про глибину планування на основі попередніх дій і використовує цю інформацію для прогнозування. На першому етапі алгоритм вивчає завдання, наприклад, шахову партію, і вибирає оптимальні рішення на кілька кроків уперед. Обрані дії порівнюються з реальною поведінкою людини, щоб зрозуміти, на якому етапі виникають розбіжності – тобто, як далеко планує людина. Виходячи з горизонту планування, ШІ прогнозує майбутні дії.





Дослідники перевірили підхід у трьох завданнях моделювання: визначення пункту призначення на основі попередніх маршрутів, вгадування комунікативних намірів за вербальними сигналами і передбачення наступних ходів у шахових матчах між людьми. У всіх трьох завданнях новий метод або відповідав, або перевершував наявні прогностичні моделі.

Останні новини:  Компактний термоядерний реактор американського стартапу розігрів плазму до 37 млн °С

Подібні системи можуть зробити ШІ більш ефективним помічником, додають учені. Якщо моделі розумітимуть, де людина може зробити помилку, вони вчасно прийдуть на допомогу.


cikavosti.com