Для збору зразків на зворотний бік Місяця запустили зонд китайці

05.05.2024   22:48    356

Китай 3 травня запустив безпілотну космічну місію “Чан’е-6” для збору зразків каміння та ґрунту із зворотного боку Місяця. Це перша у світі експедиція на невидиму з Землі сторону природного супутника нашої планети.

Історичний старт місії

Зонд названо на честь богині Місяця в китайській міфології. Ракета Long March-5 із зондом “Чан’е-6” стартувала близько 12:27 за київським часом з космодрому Веньчан. На запуску були присутні науковці, дипломати та представники космічних агентств із різних країн, чиє обладнання розміщене на борту апарату.

Останні новини:  В Ісландії знайшли корабель апокаліпсису, який належав вікінгам

Амбітні плани експедиції

Місія triватиме 53 дні. Очікується, що в червні “Чан’е-6” здійснить м’яку посадку в басейні западини Південного полюса-Айткен на зворотньому боці Місяця. Зонд збиратиме місячний ґрунт, гірські породи та проводитиме експерименти за допомогою бура й маніпулятора.



Конкуренція в космосі

Цей запуск є черговим кроком китайської космічної програми, яка конкурує з американською. Успішна місія може зробити Китай першою країною, що отримала зразки з “прихованої” сторони Місяця, оскільки законодавство США забороняє будь-яку співпрацю Китаю з NASA.





pb-news.info

Останні новини:  Викиди вуглекислого газу в атмосферу зросли в 10 разів