Кожен новий спогад завдає шкоди клітинам вашого мозку

23.04.2024   16:06    569

Нові дослідження показують, що процес запам’ятовування чогось довготривалого має свою ціну – зокрема, запалення в мозку та пошкодження ДНК у нервових клітинах, оскільки спогади “вбудовуються” в нейрони та зберігаються.

Міжнародна команда дослідників припускає, що формування пам’яті не відрізняється від приготування омлету шляхом розбивання кількох яєць: необхідне ретельне руйнування, перш ніж сформується новий патерн пам’яті.


На основі тестів на мишах, проведених для дослідження, це відбувається в гіпокампі – частині мозку, яка, як відомо, є основним сховищем для наших спогадів і має вирішальне значення для процесу запам’ятовування.

“Запалення нейронів мозку зазвичай вважається поганим явищем, оскільки воно може призвести до неврологічних проблем, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона”, – говорить нейробіолог Олена Радулович з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку.

Останні новини:  Нове дослідження показало, що не всі мисливці-збирачі палеоліту полюбляли м'ясо

“Але наші результати свідчать про те, що запалення певних нейронів у гіпокампі має важливе значення для формування довготривалих спогадів”.

Команда викликала епізодичну пам’ять у мишей за допомогою коротких, легких ударів електричним струмом. Ретельний аналіз нейронів гіпокампу виявив активацію генів на шляху Toll-подібного рецептора 9 (TLR9), важливого для запальної сигналізації. Більше того, цей шлях був активований лише в кластерах нейронів, які також мали пошкодження ДНК.





Хоча розриви ДНК у мозку трапляються часто, вони зазвичай дуже швидко відновлюються. Тут же зміни виглядали більш значними: біологічні процеси, які зазвичай пов’язані з поділом клітин, очевидно, були використані для організації нейронів у кластери, що формують пам’ять, без поділу клітин.

Останні новини:  Космічний телескоп Hubble повернувся до наукової роботи після збою

Запальні механізми редагування у мишей тривали тиждень, після чого нейрони, що зберігають пам’ять, виявилися більш стійкими до зовнішніх впливів. Це свідчить про те, що спогади після цього замикаються назавжди і стають захищеними від зовнішнього втручання. Щось подібне, ймовірно, відбувається і в людському мозку.

“Це заслуговує на увагу, тому що ми постійно затоплені інформацією, і нейрони, які кодують спогади, повинні зберігати вже отриману інформацію і не відволікатися на нові вхідні дані”, – говорить Радулович.

Коли той самий запальний шлях TLR9 був заблокований у мишей, їх більше не можна було навчити запам’ятовувати удари електричним струмом. Відсутність TLR9 також призвела до більш серйозних пошкоджень ДНК, подібних до тих, що спостерігаються при нейродегенеративних захворюваннях.

Останні новини:  Потепління в Арктиці знизило рівень смертоносного пилу тропічних пустель

Блокування шляху TLR9 було запропоновано для лікування або профілактики довготривалого COVID-19, але це дослідження показує, що ця ідея, можливо, потребує переосмислення. Однак найбільше воно інтригує новим розумінням того, як спогади зберігаються в мозку.

“Поділ клітин та імунна відповідь були дуже консервативними у тваринному світі протягом мільйонів років, що дозволяє життю продовжуватися, забезпечуючи при цьому захист від чужорідних патогенів”, – говорить Радулович.

“Цілком ймовірно, що в ході еволюції нейрони гіпокампу перейняли цей імунний механізм пам’яті, об’єднавши ДНК-чутливий шлях імунної відповіді TLR9 з функцією центросоми репарації ДНК, щоб формувати спогади без переходу до поділу клітин”.



nnews.com.ua