Нідерланди влітку розгорнуть у Литві ЗРК Patriot

29.03.2024   22:12    353

Нідерланди цього літа розмістять у Литві ЗРК великої дальності Patriot. Як повідомляє Міністерство національної оборони Литви, системи розмістять на кілька тижнів – голландська військова частина проходитиме навчання у Литві разом із підрозділами литовської армії.


“Розгортання голландських систем Patriot у нашій країні – чудова новина. Навчання такого типу сприяють реалізації ротаційної моделі ППО НАТО, схваленої на Вільнюському саміті. Ми дякуємо Нідерландам за їх постійний внесок у безпеку Балтійського регіону та Литви зокрема”, – сказано в повідомленні.

Останні новини:  Квітень-2024 став найспекотнішим в історії спостережень

Також підкреслюється, що участь голландських військових у батальйоні передових сил НАТО, місії повітряної поліції країн Балтії та підрозділі інтеграції сил НАТО має велике значення для безпеки країн Балтії.



“Цим кроком ми також зміцнюємо нашу співпрацю у сфері протиповітряної оборони”, – заявив міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що голландський підрозділ, який прибуде до Литви для навчань, сприятиме підвищенню боєздатності протиповітряної оборони НАТО.

Останні новини:  Патріарх Варфоломій візьме участь у Глобальному саміті миру

“Це важливий сигнал нашим союзникам на східному фланзі: ви можете розраховувати на Нідерланди, зокрема й у галузі ППО”, – сказала вона.

Передбачається, що в ході навчань буде відпрацьовано вміння переміщати системи та підрозділи ППО у гранично стислий термін тощо.

Литва закликає Захід підтримати Україну у боротьбі з РФ

Нагадаємо, прем’єр-міністр Литви Інгрід Шимоніте закликала країни Заходу допомогти Україні перемогти та не боятися поразки РФ. За її словами, формула перемоги над агресором зрозуміла – мир через силу. Шимоніте сказала, що сукупний ВВП країн Північної Європи та Балтії вищий, ніж у РФ, не кажучи про всі 32 країни-члени НАТО та G7.



Вона впевнена, що результат війни РФ проти України сформує не лише євроатлантичний, а й глобальний безпековий порядок. Як наголосила прем’єр-міністр, світові демократії не будуть у безпеці, де країна з імперіалістичними амбіціями загрожує своїм сусідам, де масові звірства війни залишаються безкарними тощо.

Останні новини:  Євробачення-2024: де і коли дивитися півфінали та фінал пісенного конкурсу