Китайські розробники створили інноваційного робота, який долає будь-які перешкоди

28.03.2024   21:51    317

Компанія LimX Dynamics продемонструвала здібності свого двоногого робота P1. Цього разу випробування пройшли в екстремальних умовах гірської місцевості на вершині Танлан у Шанхаї.

Так P1 уміло справляється з різними перешкодами й загрозами. Люди також спробували застосувати до P1 силу, щоби перевірити, як він зможе захистити себе. Тренер штовхав його ногою і смикав, намагаючись вивести з рівноваги, а ще неодноразово бив палицею.


Попри те, що інформація про ландшафт заздалегідь не була закладена в пам’ять робота, він чудово справлявся з навігацією у непередбачуваному середовищі. Одним із найскладніших випробувань для P1 стало подолання рельєфу, нехарактерного для стандартного міського середовища з його плоскими поверхнями та сходами.

Останні новини:  Американські розробники представили дешевий бойовий лазер, що збиває рої ворожих дронів

Апарат дерся трав’янистими пагорбами та швидко відновлював баланс, якщо спіткнувся. При цьому реакції робота були настільки точними, що в якийсь момент дерев’яна палиця навіть зламалася під час удару об його ногу.



Ключем до успішного подолання таких складних умов стало застосування передової технології навчання з підкріпленням – система робота не просто аналізує дані, а самостійно вчиться на власних помилках і успіхах за допомогою заохочень і штрафів. Інженери LimX Dynamics наголошують, що навчання з підкріпленням дає змогу роботам пристосовуватися до швидко мінливих умов у режимі реального часу.



Примітно, що тест на горі Танлан став третім у серії випробувань розробок LimX Dynamics. Раніше, у жовтні 2022 року і грудні 2023 року, компанія успішно протестувала своїх робопса та робота-гуманоїда.

Останні новини:  Відео Google Pixel 8a розкриває його функції ШІ

Фахівці зазначили, що аналогічні технології застосовуватимуться і для вдосконалення інших роботів у лінійці, включно з CL-1. Ця модель нещодавно успішно пройшла випробування в закритих приміщеннях і на відкритому повітрі, так само добре впоравшись з орієнтацією у просторі та подоланням перешкод.


noworries.news