Розкрито секрет густих брів: як відростити брови там, де вони не ростуть

23

Кожен з нас періодично відповідає на питання на кшталт: «Подивись. Як тобі? Гарно?». І ми, роздивляючись те, на що звернули увагу, робимо свої висновки – гарно чи ні. А ви замислювались над питанням: «Звідки нам взагалі відомо, гарно воно чи ні?». Навіть діти, яких ще не вчили поняттям краси і гармонії, можуть дати своє заключення про красу предметів і явищ.

Якщо розмислювати над цими питаннями, то ми неодмінно прийдемо до висновку, що поняття краси у нас закладені з народження. Так, це поняття ми можемо розвивати, трансформувати впродовж всього свого життя, займаючись мистецтвом, відвідуючи художні галереї, вистави та іншим, але весь отриманий новий досвід нашаровується навколо нашого вродженого відчуття краси.

Одним із  творів мистецтва є всім відома картина Мона Лізи величного Леонарда да Вінчі. Неодмінно хочеться запитати: «Як вона вам? Подобається?». І тут, переконаний, що думки людей розійдуться. Хтось буде захоплюватися її красою, а хтось просто скаже: «Дівчина – як дівчина… Їй би ще брови додати, було б краще».

Ви звертали увагу, що на картині у Мона Лізи зовсім відсутні брови? З приводу того є багато думок, чому саме так, але основна думка це та, що в епоху Ренесансу у Флоренції була мода серед жінок на поголені брови. Це не єдиний випадок в історії, коли люди змінювали свої брови, щоб відповідати поняттю красоти. Існують безліч фактів, коли як жінки, так і чоловіки робили різні дії зі своїми бровами, щоб відзначатися від решти людей. Брови голили, вищипували, змінювали їх форму, товщину, напрямок, з’єднували, розділяли, фарбували, татуювали, малювали, прикрашали.

Брови, мабуть другі після волосся на голові, за історію людства зазнавали безліч своїх трансформацій. Навіть і зараз ми бачимо різноманітні варіації на цю тему, які часто нас дивують і захоплюють. Тож існує такий жартівливий вислів, що по бровам можна дізнатись адекватність людини. Але, як виявилося, що жарти жартами, але фізіогноміка (наука про взаємозв’язок зовнішнього вигляду людини та її характеру) доказала, що не тільки про адекватність людини можна судити по її бровам.




Але чому саме брови? Як виявилося завдяки багатьом дослідженням, загальному та індивідуальному досвіду, природа нас наділила бровами не лише для виконання своїх фізіологічних завдань – захисту очей від потрапляння поту, пилу та бруду, а й надала бровам індивідуально визначену соціальну роль.

Доведено, що навіть дуже близько знайомих людей, яких ми зазвичай знаємо лише по очам, ми їх можемо зовсім не впізнати, якщо вони будуть без брів! Здавалося, що брови – це лише два штрихи, які намалювала природа, а виявилось, що саме по бровам ми впізнаємо в людині людину, оскільки тільки у людей брови існують окремо, а не є продовженням безперервного росту волосся на голові, як у тварин!

Саме тому бровам приділялось, приділяється і буде приділятися стільки уваги. Тож і ми вирішили приділити свою увагу бровам, розповісти про те, чому виникають ті чи інші естетичні проблеми з ними, як по бровам можна впізнати про захворювання організму людини, і, головне – як же зробити брови гарними?

Чому погано ростуть брови та що означає коли брови випадають?

На ці та інші питання про ріст волосся на бровах, його випадіння та як зробити брови густими нам відповість кандидат медичних наук, лікар трихолог, трансплантолог волосся, власниця мережі Клінік естетичної медицини — Мирослава Новосільська.

Причин поганого росту брів та їх випадіння дуже багато. Але ми перелічимо ті з них, які найчастіше зустрічаються в практиці та дамо їм пояснення.

Причини порушень росту брів:

  •         Генетичний фактор (все волосся, яке росте на тілі людини, контролюється і регулюється спеціальними генами; ще на 10 тижні внутрішньоутробного розвитку з’являються перші клітини, які згодом будуть виробляти волосся і формують волосяні фолікули; кількість цих фолікулів, ще до народження дитини, строго визначена і вона ніколи не збільшується за все життя; розподіл волосся по поверхні шкіри також не змінюється за все життя і може мати нерівномірний характер, маючи нещільні місця росту волосся або їх повню відсутність).
  •         Надмірне вищипування або ваксування брів (брови дуже чутливі до травматичного впливу, тому надмірне видалення може назавжди змінити не лише густину брів, а й і їх форму та довжину; регулярне вищипування брів проти росту волосини може призвести до появи в подальшому росту кучерявого волосся на бровах).
  •         Татуювання брів (особливо повторне) або видалення татуювань.
  •         Лазерне шліфування обличчя або лазерне видалення волосся (інтенсивний надлишковий вплив світлового опромінення пригнічує клітини, які продукують волосся, що може призвести до їх повної руйнації).
  •         Вогнищева (гніздова, осередкова) алопеція.
  •         Рубцеві алопеції (плоский лишай, фронтальна фіброзна алопеція та ін.)
  •         Гіпотиреоз (порушення росту волосся спостерігається при різних дисгормональних порушеннях, але при порушеннях росту брів, в першу чергу, потрібно виключити саме гіпотиреоз; при гіпотиреозі однією з класичних ознак є випадіння волосся на зовнішньому краю брови і найчастіше з обох сторін).
  •         Трихотілломанія (різновид психічного розладу, коли з’являються нав’язливі дії з вищипуванням волосся).
  •         Стреси та дисморфічний розлад тіла (психічні розлади часто визивають порушення росту волосся не лише на бровах; це пов’язано з безпосередньою взаємодією нервової системи з усіма органами та системами організму).
  •         Аліментарні порушення (це різноманітні стани, коли порушується надходження, перетравлювання та засвоєння поживних речовин в організмі; вони можуть бути пов’язані як і з захворюваннями печінки або кишечника, так і з звичайним дотриманням жорстких дієт, особливо у вегетаріанців та веганів).
  •         Токсична дія (певні хімічні сполуки і медикаменти, такі як хіміотерапевтичні засоби для лікування онкологічних захворювань, визивають токсичне ураження чутливих клітин волосяних фолікулів, визиваючи облисіння не лише в ділянках брів).
  •         Стареча алопеція (з роками активність клітин, які продукують волосся знижується, що може приводити до порідіння, втрати або зміни росту волосся).
  •         Травматичний вплив (опіки, травма, хірургічне втручання, опромінення).
Останні новини:  Основные инструменты для работы со кожей

 

Як бачимо з наведеного, що навіть самі часті причини порушення росту брів є дуже різноманітними. Тому, щоб обрати правильну тактику лікування і корекції росту брів, потрібно щоб визначенням причини виникнення проблеми займався досвідчений лікар. Самолікування або лікування у неспеціаліста лише марнує час, кошти і негативно впливає на самооцінку та психічний стан людини, у якої виникли проблеми з бровами.

Як зробити густі брови?

 

Сучасна естетична та дерматологічна індустрія має у своєму арсеналі безліч різноманітних засобів і препаратів для корекції та доглядом за ростом волосся. Однак, нам всім відомо, що для успіху любої справи потрібно знати і розуміти всі обставини. Тому першочерговим завданням при прийнятті правильного рішення і визначення тактики лікування та корекції необхідно знати причину виникнення проблемі та усунути її. Якщо проблема полягає у дисгормональних порушеннях, такими як гіпотиреоз, то необхідно, в першу чергу, провести лікування цього стану. Якщо причиною поганого росту брів є аліментарні порушення, то першочерговим є корекція всіх поживних речовин, які необхідні організму. І так далі. Часто при усуненні причини і правильному лікуванні, ріст волосся на бровах може почати відновлюватися.

На другому етапі використовуються різноманітні засоби за доглядом шкіри та волосся. Це крема, олії, гелі, стимулятори росту волосся (5% міноксидил, Revita Brow тощо), правильний догляд за бровами. Це також певною мірою покращує ріст волосся.

Однак, незважаючи на величезний арсенал засобів і методів впливу на волосся, досягти бажаного успіху вдається далеко не завжди. Це пов’язано з тим, що, як ми вже говорили, кількість волосяних фолікулів в ділянках брів строго обмежена генетичним фактором. Також клітини волосяних фолікулів, в першу чергу в ділянках брів, є дуже чутливими до впливу негативних факторів, таких як травмування, фізичної і хімічної дії тощо, що викликає незворотну руйнацію фолікулів і неможливість продукування волосся.

То невже нема методу, який би гарантовано відновив брови? На щастя є – це пересадка брів! Так, трансплантація волосся на бровах, як не дивно чути, не є якоюсь новиною. Пересадка волосся проводиться не лише в ділянці голови, про яку ми всі вже знаємо, а й виконується в ділянках брів вже не одне десятиліття. Тому це метод доказовий, випробуваний і вивірений. І ми бажаємо поділитися з вами знаннями про пересадку брів та розповісти про деталі, які є запорукою успіху і задоволення результатами трансплантації брів.

Відновлення брів

 

Якщо запитати любого з хірургів, які займаються трансплантацією волосся, яка трансплантація сама тяжка, то кожен відповість – це пересадка брів. На перший погляд це може здаватися дивним, бо розміри брів не великі і містять вони в середньому від 200 до 350 волосин у жінок та від 250 до 450 – у чоловіків. Це зовсім не можна порівнювати з площею і кількістю волосин на голові, де для закриття залисин в середньому виконується пересадка 1500-3000 графтів (маленьких ділянок шкіри, які містять від 1 до 4 волосин). Питання зовсім не в кількості волосин, які треба пересадити. Подивіться уважно в дзеркало на свої брови, роздивіться їх будову, напрямки і кути природнього розташування волосся на бровах, порівняйте з волоссям на голові або іншою частиною тіла. І ви побачите, що буквально кожен сантиметр брови відрізняється між собою, а ще одна брова відрізняється від іншої. Ці особливості є індивідуальними і не легкими для повторення. Саме з цих причин пересадка брів може виконуватися від 4 до 6 годин (так само, як і пересадка волосся на голові). Про деталі, які необхідно враховувати при трансплантації брів, ми поговоримо нижче. А зараз розповімо про те, як саме відбувається ця трансплантація.

Останні новини:  Как выбрать посуду для ресторана, кафе или бара

Вказана операція проводиться за допомогою методу FUE (follicular unit excision – висічення фолікулярної одиниці). При ньому передбачається забір графтів з ділянки голови, з подальшим перенесенням їх у ділянку брів. Дуже рідко для донорських графтів можуть бути використані волосяні фолікули з ділянок тіла, а не голови. Але ці фолікули бажано використовувати лише у тих випадках, коли волосся на голові не можна видаляти. Це обумовлено тим, що волосся на голові активно росте впродовж 2-6 років (фаза анагену) і після того знаходиться в стані спокою близько 4 місяців (фаза телогену). Волосини ж на тілі мають майже в десять разів коротшу активну фазу росту і вдвічі довшу фазу відпочинку. Це може призвести до того, що після пересадки брів густина росту волосин у них буде рідка і розчарувати результатами операції.

Зазвичай достатньо провести одну операцію з пересадки брів. Іноді клієнти бажають збільшити густину брів. Але повторні операції з пересадки брів бажано виконувати не раніше ніж за 2 роки після першої операції.

 

Кому пересадка брів не проводиться?

  • Пацієнтам, які хворіють на гніздову алопецію.
  • При гострих захворюваннях або загостренні хронічних хвороб шкіри в зонах операції (операція можлива тільки після стабілізації стану).
  • Пацієнтам, у яких нема достатньої кількості здорового волосся, щоб закрити дефект.
  • Пацієнтам з психічними розладами.
  • При наявності загальних тяжких хвороб (нелікований цукровий діабет, некориговані порушення згортання крові тощо).
  • Пацієнтам, які ставлять нерозумні та нереалістичні цілі щодо операції з пересадки волосся.

 

Які можуть виникнути післяопераційні ускладнення?

Пересадка брів є відносно безпечною та малотравматичною операцією і має низький ризик та мінімальну частоту ускладнень. Після операції, як правило, виникає невеликий набряк та синці шкіри в зоні операції та навколо очей, які самостійно зникають через два тижні. Також можлива незначна болючість чи дискомфорт в зоні проведеної операції та відчуття оніміння, які у більшості випадків проходять самостійно і не потребують медикаментозного використання. Вказані післяопераційні стани насправді не є ускладненнями, а мають природний післяопераційний перебіг.

Безпосередньо до ускладнень відносяться: зсув трансплантата, кровотеча з рани або підшкірна гематома, інфекційні запалення післяопераційних ран, грубі або келоїдні рубці на шкірі в ділянках операції. Однак частка таких ускладнень дуже мала (до 0,5%).

Чи проводять пересадку вій?

 

Так, пересадка вій також проводиться. В силу свого близького анатомічного розташування вій з бровами, причини проблем росту вій мають такі само, як і брови. Відмінністю є лише те, що природні вії мають коротку довжину і вигнуту форму, що повністю відтворити хірургічним шляхом практично неможливо. Тому вії після пересадки, як правило, мають пряму форму та більшу довжину, що потребує постійної пожиттєвої корекції. Для відновлення росту вій використовується від 40 до 80 волосин на одну повіку. Післяопераційний догляд за віями такий самий, як і за бровами (див. нижче).

Що обов’язково потрібно знати до пересадки брів?

 

Яку мету з пересадки брів переслідує пацієнт? Це саме перше і найголовніше питання. Іноді пацієнтки звертаються за допомогою по відновленню або зміни форми брів з метою додати собі сексуальності, або з метою якоїсь зміни у своїй зовнішності, щоб виглядати більш елегантно і заволодіти/повернути собі людину, в яку закохана.

Так, брови можуть бути частиною сексуальної привабливості та елегантності жінки, але треба розуміти, що пересадка брів проводиться лише для строго визначеної мети: відновлення росту брів, потовщення брів, надання більшої чіткості та густоти бровам, а також для заповнення шрамів в ділянках брів.

Колір брів. У тих випадках, коли колір брів відрізняється від волосся на голові, треба розуміти, що після операції колір пересадженого волосся з голови збережеться, що може дещо не відповідати бажаному ефекту. Так само, коли для пересадки використовується сиве волосся (іноді інших технічних можливостей не має), то воно також буде сивим і на бровах. Всі небажані ефекти кольору волосся потрібно буде коригувати фарбуванням брів.

Останні новини:  Тепловізори iRay інновації, що відкривають нові горизонти

Симетрія брів. Природні брови мають незначні прогалини та ділянки нечіткого росту волосків вздовж однієї лінії. Їхня асиметрія є частиною їх чарівності та унікальності. Тому під час пересадки брів не переслідується мета досягти абсолютної ідентичності брів, це навіть технічно неможливо зробити.

Міміка і форма брів. Брови знаходяться в мімічній зоні обличчя і ця зона часто підлягає корекції ботуліністичними препаратами (ботоксом). Проведення ботулінокореції впливає на розташування і рухи брів. Тому пересадка брів повинна проводитися після закінчення ефекту дії ботулістичних препаратів (не раніше, ніж через 4 місяці з моменту введення). Якщо не дотримуватися такого правила і провести пересадку брів під час активної дії ботулінічних препаратів, то по закінченню їх дії міміка повертається, повертається звичайний тонус мімічних м’язів і це може призвести до зміни форми брів.

Чи видаляти татуаж брів перед пересадкою брів? З даного питання в сучасний момент є різні думки. Часто буває так, що люди, які мають татуаж брів, приходячи на пересадку брів, бажають іншу форму і розмір брів. В такому випадку татуаж підлягає видаленню. Також треба розуміти, що пересаджене волосся далеко не завжди має такий самий колір, як і татуаж. Тому, коли волосся на бровах відросте, брови будуть виглядати неістотно на фоні татуажу. Видалення татуажу проводиться лазером або методом елекролізу, і проведення даних процедур вже після виконаної пересадки брів може призвести до втрати пересадженого волосся.

Окрім цього, деякі пігменти, які використовуються для татуажу брів, можуть мати токсичний вплив на пересаджені волосяні фолікули і спровокувати їх неповноцінне приживлення або відторгнення. Враховуючи сказане, в переважній більшості татуаж брів перед пересадкою видаляється. Але, коли клієнт впевнений у якості введеного пігменту для татуажу, бажає точно такі самі форми і розміри брів, як і існуючий татуаж, згоден на можливу невідповідність кольорів, то його можна не видаляти.

Як скоро виростуть нові брови? Слід знати, що ріст пересадженого волосся на бровах має дещо повільний характер, особливо якщо в цих ділянках є рубцеві тканини (наприклад, після видалення татуажу). Зростання триватиме від 12 до 18 місяців. Тож потрібен час для того, щоб побачити гарний результат.

Як ростуть брови після пересадки? Природне волосся брів унікальне і неповторне. Воно має коротку довжину, свою текстуру та товщину, звужений кінчик і невеликий завиток. Також нормальне волосся на бровах має свою особливість росту – надзвичайно гострий вихід зі шкіри, постійно змінюючи напрямки росту, розташовуючись майже лежачи на шкірі. Ці особливості суттєво впливають на технічні моменти під час хірургічного втручання, роблячи його самим складним з пересадки волосся. Відновити природні особливості росту волосся на бровах хірургічним шляхом, так щоб вони відповідали абсолютно всім природнім – не можливо.

Тому після операції нове волосся дещо відрізняється від природного, яке характерне бровам і може не лежати на шкірі, бути «щетинистим». Окрім цього, як вже було сказано вище, пересаджене волосся з голови відрізняється від природного волосся брів за фазою росту і відпочинку. Це призводить до того, що воно росте довшим і його потрібно постійно підрізати кожні 4-6 тижнів, у зв’язку з чим волосся буде мати тупий кінчик замість природного звуженого.

Як доглядати за бровами після пересадки? Окрім стандартних післяопераційних заходів, про які детально розповідаються в клініках, таких як зрошення пересадженого волосся розчинами для відновлення гідратації, профілактики інфекційних ускладнень, дотримання вимог по збереженню і нетравмуванню зон хірургічного втручання, догляд за пересадженими бровами ще має свої особливості. Вони обумовлені саме специфічним ростом волосся в ділянках брів і включають: відрощення брів до 1 см з наступним привчанням волосся лежати рівно (для цього використовуються віск та гелі для брів), коротке підстригання проблемного волосся і видалення його у разі «ненавчанні» лежати через рік, довічний догляд за пересадженим волоссям з його підстриганням.

Як бачимо з усього сказаного, пересадка брів має багато специфічних питань і нюансів. Ми намагалися вам довести цю інформацію у стислій і зрозумілій формі, оскільки бажаємо Вам завжди гарно виглядати і завжди вчасно приймати правильне рішення. Пересадка брів не вимагає невідкладного проведення, тому потрібно ознайомитися з усіма питаннями, детально обговорити їх зі своїм персональним лікарем і прийти до правильного рішення.

І пам’ятайте: найкращі результати пересадки волосся будуть тоді, коли пацієнт має реалістичні очікування від трансплантації та на скільки він буде мати порозуміння з лікарем і дотримуватися призначених рекомендацій!