Паливороздавальні колонки: принцип роботи та основні типи

21

На АЗС чи під час заправки власного автопарку на підприємстві від автономної станції важливо вести облік пального. Для цього використовуються паливороздавальні колонки (на сайті: https://petroline.ua/ru/palivorozdavalni-kolonki/ є ПРК різних видів, а також комплектуючі до них), що забезпечують зручний розподіл пального споживачам та його облік. Для відомчого обліку паливо рахується в літрах, для комерційної діяльності колонку під’єднують до касового апарату чи платіжного терміналу.

Пристрій та принцип роботи ПРК

Колонка – це складне устаткування, всі вузли та механізми якого мають працювати злагоджено. Принцип роботи полягає в тому, що при натисканні на курок пістолета для заправки паливом запускається робота наносного обладнання. Воно під тиском подає паливо з великого резервуару, де зберігається, до паливного баку автомобіля. Пристроєм керує контролер або автоматизована система, яка відразу під’єднана до касового апарату. Кожна колонка має датчик, який фіксує зняття пістолету, щоб не було помилок.

Останні новини:  Як правильно вибрати продукт для захисту дерева

Основними елементами ПРК є:

  1. Зворотний клапан. Він блокує перетікання палива в зворотному напрямку (в резервуар для зберігання) після того, як закінчиться заправка. Також він запобігає потраплянню повітря в резервуар, появі сухого ходу.
  2. Фільтр. Він очищує паливо від механічних домішок, які могли в нього потрапити, щоб не трапилась поломка двигуна машини, для захиститу деталей від зносу.
  3. Мотор. Цей елемент запускає нанос. В колонках напірного типу мотор непотрібен.
  4. Газовідділювач. Це своєрідний фільтр, тільки він затримує не бруд, а бульбашки повітря, газоподібні речовини, щоб облік палива був правильним.
  5. Наносне обладнання. Завдяки роботі наносу паливо нагнітається з резервуару в бак техніки. Він працює на пасовій передачі або занурюється безпосередньо в ємність з пальним.
  6. Вимірювач об’єму пального. Цей вузол рахує пальне при роздачі, фіксує кількість, що залишилася.
  7. Електромагнітний клапан. Його завдання – уповільнити подачу палива на початку та в кінці процесу заправки, щоб не виникали аварійні ситуації.
Останні новини:  Имплант зуба в Грузии: полное руководство и лучшие клиники от каталога Мадлоба

Окрім цих елементів для функціонування колонки потрібен пістолет для заправки, пульт керування в дистанційному режимі, індикатори.

​Основні типи паливних колонок

На petroline.ua представлені різні типи ТРК, їх поділяють в залежності від характеристик:

  1. За способом установки. Вони можуть бути стаціонарними та мобільними.
  2. За рівнем напруги. Колонки можуть працювати не лише від мережі в 220В, а також при напрузі 12, 14 або 380В.
  3. За способом роздачі пального. В ручних станціях пальне відпускається в ручному режимі, не маєлімітів. Напіввтоматичні пристрої видають пальне в межах встановленого ліміту. Автоматичні ПРК найбільш популярні, вони відпускають пальне за допомогою картки доступу.
  4. За кількістю споживачів. Одинарні пристрої призначені для обслуговування лише одного споживача (машини чи ємності). Подвійні колонки можуть відпускати пальне одночасно двом споживачам, що підвищую пропускну здатність АЗС. Потужні колонки розраховані на одночасне обслуговування більшої кількості машин.
  5. За видом пального. Колонка може бути пристосована для роздачі лише одного виду палива чи одночасно кількох, для рідкого чи газоподібного палива.
Останні новини:  Як обрати якісний та сучасний вібратор для задоволення

Колонки для роздачі пального потрібні усюди, де працює транспорт. Вони необхідні не лише на АЗС, а й в автомайстернях, у промислових та відомчих автопарках, в сільськогосподарських та комунальних підприємствах, на станціях човнів та в авіаклубах. Для кожного випадку потрібно обирати найбільш зручний варіант ПРК.