Прибирання ріпаку. Технічні тонкощі і рекомендації

56

Особливість дозрівання ріпаку полягає в тому, що процес проходить не рівномірно по всій рослині.

Навіть коли верхні стручки дозріли і можуть в будь-який час растрескаться, середина рослини ще зелена, а низ проходить фазу цвітіння. Саме з цієї причини для ріпаку досить складно визначити оптимальні строки збирання врожаю.

Також в процесі вегетації бічні пагони можуть переплітатися з сусідніми рослинами, створюючи суцільну масу, складно оброблювану технікою в подальшому.
Через подібні особливостей ріпаку відбуваються істотні природні втрати в процесі дозрівання, а також в момент роботи зернозбиральних комбайнів. Саме тому для ціеї роботи краще використовувати спеціальну техніку таку як Бердянські жниварки, які мають спеціальну конструкцію що дозволяє збирати ріпак без зайвих витрат.

Одним з виходів буде проведення десикації, тобто процесу обприскування поля спеціальними розчинами.



Завдяки десикації дозрілі стручки отримують додатковий захист від розтріскування і висипання насіння, в той же час склад десикантом не перешкоджає «диханню» стручків і не впливає на внутрішні процеси в коробках.

У випадках прибирання стандартними комбайнами зі стандартними жатками, поля ріпаку обробленого десикантами, втрати врожаю виглядають наступним чином:

70-80% всього обсягу втрат виникає при роботі комбайна через осипання ріпаку на відстані більше 1 метра по обидва боки від працюючої техніки. Обсяги таких втрат можуть досягати до 10-15 центнерів з гектара.
10-15% – втрати через недостатню довжини стандартної платформи жатки. У момент зрізання, істотний обсяг зерно-стебловий маси не повністю лягає на жатку, а накопичується на платформі і додатково струшується і розкидається. Стручки при цьому тріскаються, насіння потрапляють на платформу, а потім обсипають на землю.
5-10% – це природні втрати, пов’язані з нерівномірним дозріванням і строками збирання врожаю.



Якщо сильно затягнути з термінами збору врожаю ріпаку, природні втрати будуть рости в геометричній прогресії. 1-3 дня після дозрівання – збиток врожаю близько 15%. Через 7 днів – втрати досягають 60%.
Ріпак збирають як роздільним, так і прямим комбайнуванням.