Чому криптовалюта краща за електронні гроші?

28

Цифрові валюти та електронні активи мають спільну рису — це нематеріальність. Але таке поняття не об’єднує їх, а різниця між ними набагато більша. Електронні гроші, чи інакше вони можуть позначатися як e-money, забезпечена реальними (фіатними) грошима. Просто електронний вид зберігається на комп’ютерних системах банків. Е-гроші — зручний спосіб проведення платежів, зокрема, міжнародних. Зараз вони активно витісняють з таких транзакцій готівку.

Електронні кошти використовуються всюди:

  1. оплата в інтернет-магазинах та сервісах;
  2. розрахунок у наземних супермаркетах;
  3. переказ грошей між рахунками;
  4. оплата комунальних та інших послуг.

Електронні гроші можна перевести в готівку, скориставшись банкоматом чи знявши в касі банку. Цифрові ж активи існують тільки у віртуальному вигляді. Для роботи з ними потрібно мати електронний гаманець або зареєструватися на криптовалютній біржі. Найвідомішою сьогодні є Binance — онлайн-сервіс, де здійснюють операції з криптовалютами. Тут можна обміняти одну цифрову валюту на іншу, дізнавшись яка ціна ефіру сьогодні, а ще купити за фіатні гроші будь-який від токенів. Цифровими за загальними стандартами вважаються криптовалютні активи, стейблкоїни та цифрова валюта ЦБ (CBDC).

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Що говорять експерти: електронні чи цифрові активи?

Подібність цифрових та електронних грошей — у способі їх зберігання і використання. Вони знаходяться на електронних гаманцях чи рахунках. Але кардинальна різниця в тому, що цифровим активам притаманна анонімність, тоді як електронні завжди можна відслідкувати.

Криптовалюту не можна назвати безготівковими грошима. Спеціалісти з врегулювання бачать проблему в лімітах використання крипти. Ці ліміти значно перевищують будь-які інші у сфері фінансів. ЦБ намагаються відстежувати ці обсяги через операції вводу і виводу фіатних грошей через криптовалюти.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Щодо CBDC — ініціативи центральних банків, то така валюта значно відрізняється від концепції Bitcoin чи Ethereum. Такі цифрові валюти випускають на платформі блокчейну, але це все одно не є децентралізованими рішеннями, як інші криптовалюти. Цифрові долари контролює ЦБ Штатів, йену — банк Японії і так далі. ЦБ є емітентом цих активів, займається їх випуском, розподілом та контролем.

Переваги та недоліки електронних грошей та цифрових активів

Обидві фінансові форми вже стають нормою для більшості користувачів. Багато хто вважає електронні розрахунки більш безпечними, прозорими та зручними. Та вони не позбавлені недоліків:

  1. поширення випадків шахрайства з причини неможливості перевірки реальності особи, якій переводять гроші;
  2. різні збої в роботі комп’ютерних систем у момент здійснення транзакцій;
  3. можливість посиленого контролю зі сторони банківських та державних установ за обігом електронних грошей.
Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Цифрові активи піддають критиці з причини високої волатильності (зміни ринкових цін) та ненадійності порівняно зі звичайними валютами. Система регулювання таких коштів доволі недосконала. Законодавчо криптовалюти знаходяться на початкових стадіях регулювання. Криптовалюти мають ще одну слабку сторону — це неможливість їх повернення в разі помилкового переказу або злому електронного гаманця.




Традиційні гроші, у виді готівки чи в електронному виді, залишаються переважаючим платіжним засобом. Хоча цифрові кошти активно застосовують у якості оплат та винагород, вони поки не виходять на один рівень із фіатними валютами. Зростання попиту на цифрові активи доводить їх перспективність. Криптовалюти міцно займають свою нішу у сфері світових фінансів.