10 питань про безпліддя

11

Безплідність — стан, який ще не до кінця вивчений. Попри весь обсяг накопичених знань, лікарі не завжди можуть відповісти, наприклад, чому виникає так зване безпліддя незрозумілого генезу. Щодо людей далеких від медицини, для них тим більше залишається багато незрозумілого в цьому питанні. Пропонуємо вам 10 питань, що часто зустрічаються, про безпліддя з відповідями фахівців.

Чи можна вилікувати безплідність?

Безплідність — це не якась одна хвороба. До нього може призвести безліч станів як уроджених, так і набутих. Деякі види безплідності піддаються лікуванню, інші — ні.

Чи можна завагітніти з низьким оваріальним резервом?

У разі низького оваріального резерву вагітність не виключена, навіть самостійна. Однак треба розуміти, що оваріальний резерв не залишається зафіксованим, а з часом продовжує зменшуватись, тому шанси теж зменшуються. Це означає, що вичікувальна тактика в цьому випадку ризикована, краще скористатися екстракорпоральним заплідненням.

Детально про ЕКЗ за посиланням: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/lechenie-besplodiya/metody-lecheniya/eko/

Чи можна завагітніти з полікістозом яєчників?

Можна, але шанси настання самостійної вагітності нижчі, ніж зазвичай. Якщо йдеться про вагітність за допомогою ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій), то відповідь позитивна.

Лікар рекомендує ЕКЗ, але я поки що не готова. Як не прогаяти час?

Один із варіантів — заморозити яйцеклітини або вже готові ембріони. Кріоконсервація дає змогу зберігати їх роками й навіть десятиліттями без будь-яких змін. Звичайно, на десятиліття вагітність навряд чи варто відкладати, адже мало завагітніти, треба вагітність виносити.

Я кілька разів проходила обстеження, і причини безплідності не виявлено, але й вагітність не настає. Що робити?

Якщо й у вашого партнера обстеження не показало жодних відхилень, можливо, це випадок неплідності неясного походження. Вам слід проконсультуватися з лікарем, він запропонує оптимальну тактику дії.

Як лікувати безплідність неясного генезу, якщо немає діагнозу?

Є кілька варіантів на цей випадок. Зазвичай лікар починає із загально зміцнювальної терапії та стимулювання репродуктивної функції у поєднанні з вичікувальною тактикою. Якщо протягом півроку-року (термін залежить від віку пари) вагітність не настає, лікар, скоріш за все, порекомендує скористатися ДРТ.




Коли краще робити ЕКЗ?

ЕКЗ найефективніше до 35 років. Після 35 ефективність поступово знижується, а після 40 шанси починають знижуватися швидше й швидше, тому краще вкластися до цього часу.

Чи може розвинутись безплідність після позаматкової вагітності?

pkAySXhK5Qwlrqo8gBgyuaxfcT9-0l5j8VyQoY1tK-oG0JoUfSBuSPaFUssnJoq-xDXNmo-PZMV1L3fXfLyK6QMMDRTHJENLZYLxK10O2dAtJ7dsx5I6bjvlbWkTk8MVrCyHMKaMa9fqAACcuq6JZU8dumyFZMFKWtFHQAYt5k-Dqir_98Xe6XWlrmyG7ziI

Може. Зачаття відбувається у фалопієвій трубі. Якщо є трубна патологія, вагітність може не наступати. Сама по собі позаматкова вагітність є однією з можливих ознак такої патології, часто причиною її виникнення є знижена прохідність маткових труб. Крім того, зазвичай у разі позаматковій вагітності уражена труба видаляється, тому потім шансів на зачаття вдвічі менше суто математично.

Чи важливий для успішності зачаття вік чоловіка?

Вік чоловіка має значення для запліднення. Попри те, що сперма у чоловіка виробляється протягом усього фертильного періоду, з віком її якість знижується, а крім того, на неї та на репродуктивну функцію загалом можуть впливати різні патології, що накопичуються з часом.

Ми не можемо зачати дитину кілька років, але чоловік відмовляється йти до лікаря. Чи можна обійтись без нього?

Ні, оскільки, щоб зрозуміти причини безплідності, треба обстежити обох партнерів. Навіть якщо ваш партнер повністю впевнений, що причина не в ньому, його участь потрібна. Вам доведеться підібрати слова, щоб пояснити, наскільки важливо це для вас і вашої з ним родини.