У Мексиканській затоці виявили гравітаційну аномалію, спричинену вбивцею динозаврів

Сьогодні,   18:30    172

Геофізик Глен Пенфілд виявив низку аномалій під час вивчення магнітної карти Мексиканської затоки, працюючи на нафтову компанію Pemex, пише Успіх in UA.

Відкриття було зроблено ще у 1978 році.

У місці цих аномалій напівкругла дуга нагадала Пенфілду ударний кратер. Інший же співробітник нафтової компанії помітив аналогічне свідчення ударної події на гравітаційній карті цього регіону.

Попри поширену думку про те, що гравітація на Землі однорідна, насправді це не так. Річ у тім, що маса нашої планети розподілена нерівномірно. На її поверхні є гори, западини, а також інші особливості, які впливають на гравітацію, повідомляє focus.ua.

Останні новини:  На Криті знайшли священні ворота часів мінойської цивілізації

Крім цього, в деяких місцях на Землі присутні гравітаційні аномалії. Саме така знаходиться в Мексиканській затоці і вона виникла внаслідок удару з космосу, який убив динозаврів.

У 1980 році вперше було опубліковано наукову статтю, яка припустила, що динозаври на Землі були вбиті падінням гігантського астероїда. Автори дослідження дійшли такого висновку після того, як виявили в гірських породах регіону рідкоземельний елемент іридій, чия концентрація в зразках у 160 разів перевищувала звичайні показники. Вчені довели, що така кількість іридію була принесена з космосу.

“Удар великого астероїда по Землі викине в атмосферу приблизно в 60 разів більшу масу самого астероїда у вигляді подрібненої породи. Частина пилу, що піднявся, залишиться в стратосфері на кілька років і огорне весь світ. Це обов’язково призупинило б фотосинтез, а наслідки для життя на Землі відповідали б вимиранню, яке спостерігається в палеонтологічних записах”, — ідеться в статті.

Теорія була правильною, але їй на той час не вистачало дуже важливої деталі: ударного кратера. Через 10 років після того, як Пенфілд звернув увагу на аномалію в Мексиканській затоці, він знайшов підтвердження своєї теорії — велику кількість особливого виду кварцу і скляні мікросферули.




Подальші дослідження підтвердили, що в цьому місці розташований ударний кратер, який згодом був названий Чикшулуб. Але тільки через деякий час цей космічний удар пов’язали з вимиранням динозаврів на Землі.

“Близько 65 млн років тому на межі крейдяного і третинного періодів із космосу прилетів великий астероїд зі швидкістю понад 25 км на секунду. Він упав на вершині Юкатанської платформи. Астероїд випарував океанську воду і породи Юкатана, які складалися з карбонату і сульфату. Унаслідок удару утворився кратер діаметром близько 200 км”, — кажуть у NASA.