Археологи виявили біля узбережжя Мозамбіку рабовласницьке судно XVIII століття

Сьогодні,   08:30    154

Проект SWP, у рамках якого вчені досліджують затонули рабовласницькі кораблі, зібрав у Мозамбіку команду морських археологів. Протягом двох тижнів вони здійснювали дослідницькі занурення. Предметом дослідження виступив корабель L’Aurore. Він затонув під час прямування з Маврикія до Карибських островів. По дорозі судно мало забрати в порту Мозамбіку рабів, пише The Guardian.

Археологи хочуть переписати історію Африки. Сучасній науці мало відомо про період работоргівлі. Відомі факти було описано європейцями з країн, які торгували людьми.

Останні новини:  Таємничі посланці з космосу: вчені з'ясували, як метеорити потрапили на Землю

Пошуки L’Aurore були розпочаті SWP у 2015 році після виявлення в Маврикії дослідником архівів Річардом Алленом документа з описом аварії судна. Місце аварії вченим вдалося визначити два роки тому. Відповідно до документу восени 1789 року корабель вийшов із порту Маврикія, після чого взяв курс на Мозамбік. Після підйому рабів на борт він мав вирушити до Карибських островів.

У січні 1790 року під час навантаження рабів останні підняли заколот, через що четверо людей потонули. Команда корабля замкнула рабів чоловічої статі у трюмі. Жінки та діти перебували у головній каюті. Через місяць корабель був готовий вирушити до Карибських островів, проте в Індійському океані почався шторм. Матроси відмовилися випустити рабів на палубу. Судно почало тонути. Команда вирішила відкрити люк, але було вже запізно. 331 людина в трюмі захлинулась.

У XVIII-XIX Мозамбік був одним із центрів світової работоргівлі. У рабство було продано сотні тисяч мозамбікців. Країна мала статус колонії Португалії, яка стала одним із перших учасників глобальної работоргівлі.