Загадкову підземну споруду віком 5,000 років виявлено в неолітичному поселенні Данії

Сьогодні,   15:30    152

На данському острові розкопали 5 000-річну неолітичну стоянку, яка зберігає незвичайну таємницю: викладений каменем підвал, пов’язаний з культурою келихів.

Це місце, відоме як Нюгордсвей 3, розташоване поблизу данського села Ескілструп на острові Фальстер. Його було виявлено під час розширення та електрифікації залізничної лінії, що проходила через місцеву ферму.

Розкопки виявили дві фази будівництва будинків, які були побудовані з використанням конструкцій, характерних для культури лійчастого посуду. Ці люди, названі на честь виразних лійкоподібних склянок, які вони виготовляли, були важливою неолітичною археологічною культурою, що існувала в Північній Європі приблизно між 4000 і 2800 роками до нашої ери.

Вони були першими землеробськими товариствами в регіоні і поширилися на більшу частину території сучасної Данії, північної Німеччини, південної Швеції, а також на частину Нідерландів і Польщі. З цими змінами люди почали будувати перші будинки в регіоні, а також мегалітичні гробниці (дольмени) та інші споруди, що змінювали ландшафт. Це ознаменувало різкий відхід від мисливсько-збиральницького способу життя епохи пізнього мезоліту.

Одна з таких конструкцій була виявлена на ділянці Nygårdsvej 3. Серед 141 стовпової ями, знайденої на цьому місці, кілька, схоже, утворюють стіни і центральні стовпи двох будинків, побудованих на тому ж місці на різних етапах. Загалом для першої будівлі було використано 38 ям для стовпів, а для другої – 35, що свідчить про те, що її будівництво було ретельно сплановане.

Читайте також:  Curiosity знайшов на Марсі кілька дуже дивних кам’яних веж

Підлоги будівель були зроблені з ущільненого суглинку, який виготовляється шляхом змішування піску та глини. На той час цей тип підлог використовувався в усьому світі, але для Скандинавії він був досить передовим. Але під цією підлогою ховався найбільш інтригуючий аспект об’єкту.

Останні новини:  Китай має намір стати космічним лідером уже в найближчі десятиліття

Археологи виявили велику кількість гальки, яку навмисно розмістили у вигляді заглиблення, що нагадувало, як стверджують дослідники, льох. Для нас сьогодні це може здатися незначним, але якщо така інтерпретація правильна, то це означало б значний технологічний стрибок, який допоміг би зберегти їжу.




“The find is significant simply because it is an extremely rare find”, Marie Brinch, an archaeologist with the Museum Lolland-Falster and lead author of a new study on the site, explained to IFLScience.

“У Данії, як і в більшості країн Північної Європи, кам’яна архітектура кам’яного віку “обмежується” мегалітичними спорудами. Наскільки мені відомо, кам’яна архітектура, пов’язана зі звичайними будинками, майже невідома. Питання в тому, чи було це загальною рисою будинків кам’яного віку, чи це питання гарної збереженості об’єкта”.

Читайте також:  Експерти порівняли шкоду екології від електромобілів та авто з ДВЗ

Для того, щоб висунути інтерпретацію “підвалу”, Брінч і його колеги повинні були виключити альтернативи. Наприклад, чи могло заглиблення бути могилою або дольменом, на якому був побудований будинок? Планування, безумовно, нагадувало ці типи споруд, але команда виключила цю версію, оскільки не знайшла жодних залишків, які б її підтверджували.

Останні новини:  Весна в Антарктиці: тисячі пінгвінів повертаються на острів Галіндез

Команда також відкинула ідею, що простір використовувався для ритуальних практик на основі інших артефактів, знайдених на місці, які можна було б інтерпретувати як вотивні за своєю природою. Однак не було достатньо матеріальних доказів, щоб припустити, що це було саме так.

Таким чином, дослідники все ще не до кінця впевнені, для чого використовувався цей простір.

“У мене немає відповіді на це питання, – додав Брінч, – але оскільки ми розкопали багато неолітичних будинків і оскільки збереження на цьому місці не здавалося чимось незвичайним, я схильний думати, що це не було звичайною особливістю – але тільки час покаже”.

Згідно з результатами радіовуглецевого датування, “льох” і перший будинок були побудовані між 3080 і 2780 роками до н.е., тоді як другий будинок був побудований близько 2800 року до н.е.

Останні новини:  На Мадагаскарі виявили сім раніше невідомих рідкісних видів жаб

Окрім споруд, археологи знайшли 1 216 артефактів, серед яких крем’яні знаряддя праці, гончарні вироби, обпалений кремінь та обгорілі фрагменти кісток. Команда також знайшла двох скам’янілих морських їжаків у затонулому просторі. Саме їжаки спочатку наштовхнули на думку, що затонулу підлогу могли використовувати в ритуальних цілях, але команда не могла виключити, що вони або будь-який інший артефакт на місці були розміщені там навмисно або просто накопичилися в цьому місці з плином часу.

Читайте також:  Обертання надмасивної чорної діри вперше виміряно за допомогою зруйнованої зірки

Нюгордсвей 3 пропонує деякі інтригуючі відомості про будівництво Данії епохи неоліту, навіть якщо вони викликають більше запитань, ніж відповідей. Втім, у майбутньому розкопки на цьому місці не планують проводити.

“Розкопки були “рятувальними” (відповідно до данського закону про музеї) у зв’язку з великим будівельним проєктом уздовж залізниці, що проходить через Фальстер, – пояснює Брінч. “Територію довелося розкопати, оскільки вона мала бути використана для будівельного проєкту, тож навіть якби ми захотіли, ми не зможемо повернутися назад”.

Проте це не означає, що подальші дослідження віднайденого не дадуть відповідей на питання про дивний простір, схожий на підвал, і про людей, які його збудували.