Геологи в КНР визначили найтовстіший льодовик на водонапірній вежі Азії

Сьогодні,   14:30    278

Льодовик Пурог-Кангрі товщиною до 400 м днями визначили як найтовстіший на Цинхай-Сіцзанському нагір’ї, повідомили в Академії наук Китаю (АНК).

Відповідну заяву поширила Інформаційна агенція Сіньхуа.

Пурог-Кангрі розташований на території повіту Шуанху міста Нагчу Сіцзанського автономного району на південному заході Китаю. Згідно з результатами вимірювання, його максимальна товщина становить приблизно 400 м.

Таким чином, льодовик Пурог-Кангрі, замінивши льодовиковий покрив Гулія в сицзанському окрузі Нгарі, посідає перше місце за товщиною на Цинхай-Сіцзанському нагір’ї, яке часто називається «водонапірною вежею Азії».

Останні новини:  Вперше у диханні дельфінів виявили мікропластик

Дослідники використовували для вимірювань радарне обладнання та визначали товщину льоду, зчитуючи відображення електромагнітних хвиль.

Усередині льодовика міститься важлива інформація про зміни клімату. Раніше дослідники з льодовика Гулія успішно пробурили крижаний керн завдовжки 308,6 м, який формувався протягом більш ніж 700 тис років.

На думку вчених, крижані керни з льодовика Пурог-Кангрі, можливо, містять давніший лід.

Останні новини:  Сонце досягло свого піку активності: настає період сонячного максимуму

«Вимірювання товщини льодовиків та аналіз крижаних кернів допомагають нам краще зрозуміти зміни, що відбулися в навколишньому середовищі, а також вплив глобального потепління на льодовики, завдяки чому розкрити вплив змін льодовиків на озера, річки та середовище проживання людей», – зазначив член Академії наук Китаю Яо Таньдун. .

Цей вимір є частиною другої китайської науково-дослідної експедиції на Цинхай-Сіцзанське нагір’я, ініційованій у серпні 2017 року під керівництвом Яо Таньдуна.

Останні новини:  Астрономи виявили екзопланету з унікальною атмосферою

У наш час спостерігається відступ льодовиків у всьому світі. Як тільки вони розтануть, розташовані в них історичні записи, зникнуть, поділився іноземний академік АНК, член Американської академії наук Лонні Томпсон, який брав участь у процесі вимірювань.

У зв’язку з цим вилучення та збереження крижаних кернів має актуальне значення для набуття історичної інформації, додав він.