На Мадагаскарі виявили сім раніше невідомих рідкісних видів жаб

Вчора,   22:30    200

Усі ці земноводні отримали імена, пов’язані з героями науково-фантастичного серіалу Star Trek, зокрема капітанів Кірка, Пікарда, Сіско, Джейнвей, Бернем, Арчера і Пайка.

Європейські та мадагаскарські натуралісти виявили в лісах на півночі острова Мадагаскар відразу сім раніше невідомих видів жаб, чиї самці привертають увагу самок за допомогою високочастотного свисту, схожого на спів птахів і звуки різних футуристичних пристроїв із науково-фантастичних серіалів. Про це повідомляє Phys.org.

«Якби ці жаби квакали, а не свистіли, то шум гірських річок заглушав би ці заклики. При цьому вони дуже схожі зовні на інших жаб-мантел, через що їхнє існування раніше залишалося непоміченим. Ми виявили, що кожен вид цих земноводних видає унікальний набір свистків, що дало нам змогу розділити їхніх представників», – заявив куратор Музею зоології хребетних у Дармштадті Єрн Келлер.

Фахівці зробили це відкриття під час вивчення видового різноманіття жаб, що мешкають у гірських лісах на півночі острова Мадагаскар. За останні роки зоологи виявили велику кількість раніше невідомих видів земноводних у цій частині острова, що привернуло великий інтерес до вивчення устрою місцевих екосистем, у яких, імовірно, мешкає приблизно 9% від загального числа видів жаб на Землі.

Останні новини:  Водний цикл Землі стає дедалі нестабільнішим

Для вивчення цього розмаїття зоологи здійснили кілька експедицій у різні регіони на півночі острова Мадагаскар, а також проаналізували вже відомі зразки жаб і записи звуків, що видають їхні звуки, які були зібрані іншими натуралістами за останні три десятки років. Проведений дослідниками аналіз показав, що мадагаскарських жаб виду Boophis marojezensis слід розділити на щонайменше вісім окремих видів, сім з яких раніше не були відомими для науки.

Зовні нові види деревних жаб нагадують раніше відомих
Зовні нові види деревних жаб нагадують раніше відомих / © Miguel Vences et al., Vertebrate Zoology

Усі ці земноводні отримали імена, пов’язані з героями науково-фантастичного серіалу Star Trek, зокрема капітанів Кірка, Пікарда, Сіско, Джейнвей, Бернем, Арчера і Пайка. Як пояснюють дослідники, їхній вибір був зумовлений тим, що всі виявлені ними види жаб не квакають, а видають високочастотні трелі, схожі на спів птахів або звуки, що їх виробляють різноманітні футуристичні ґаджети та форми зброї в Star Trek.




Усі ці нові види жаб, як зазначають учені, є рідкісними та при цьому вони живуть у досить невеликих і часто фрагментованих високогірних ареалах проживання. Це робить їх уразливими для різкого скорочення чисельності популяцій і вимирання, що потрібно враховувати природоохоронним службам острова Мадагаскар, а також туристам і любителям амфібій, підсумували дослідники.

Останні новини:  SpaceX запускає дві місії за один день, досягнувши 100 запусків у 2024 році