Неандертальці насправді ніколи не вимирали: генетики знайшли, де вони ховаються

Вчора,   20:30    1394

Дослідники змогли підтвердити давню теорію про те, що зникнення неандертальців не було таким жахливим, як його малюють.

Вчені порівняли геноми 2 тис. нині живих людей, трьох неандертальців і одного денисівця, щоб відстежити потік генів між цими групами за останню чверть мільйона років, пише Ancient Origins.

У рамках дослідження вчені використовували генетичний інструмент під назвою IBDmix, який спирається на методи машинного навчання для розшифровки генома. Цього разу вчені вирішили шукати ДНК неандертальців не в сучасних людях, а ДНК перших людей у геномі неандертальців.

Останні новини:  На Мадагаскарі виявили сім раніше невідомих рідкісних видів жаб

 

За допомогою нового методу вдалося визначити кілька хвиль контактів між неандертальцями і людьми: перша близько 200-250 000 років тому, друга хвиля була 100-120 000 років тому і найбільша — 50-60 000 років тому.

«Переважна кількість генетичних досліджень була зосереджена на тому, як спарювання з неандертальцями вплинуло на фенотипи сучасних людей і нашу еволюцію. Але ті самі питання цікаві й у зворотному напрямку», — каже керівник дослідження з Інституту інтегративної геноміки Льюїса-Сіглера в Прінстоні Джошуа Ейкі.

Команда вчених з’ясувала, що потомство тих перших хвиль спарювання неандертальців із сучасними людьми мало залишитися з неандертальцями, тому й не залишилося жодних слідів у геномах сучасних людей.

Останні новини:  Картонна упаковка для молока виявилася гіршою за пластикову

Останнім шматочком головоломки стало те, що популяція неандертальців насправді була ще меншою, ніж передбачалося раніше. Дослідження показало, що генетичне розмаїття популяції неандертальців багато в чому було взято від послідовностей ДНК перших людей, чия популяція була набагато більшою.

Вчені вважають, що насправді популяція неандертальців складалася не з 3400 особин, які розмножуються, а налічувала приблизно 2400.

У сукупності нові результати малюють картину того, як неандертальці зникли з літописів близько 30 000 років тому.

Останні новини:  На півдні Китаю виявлено новий вид риби

«Я не люблю казати «вимирання», бо думаю, що неандертальці були значною мірою поглинуті людською популяцією», — підкреслює Ейкі.




Ідея вченого полягає в тому, що популяції неандертальців поступово скорочувалися, поки останні, хто вижив, не стали частиною людських спільнот.

Така модель асиміляції вперше була запропонована Фредом Смітом, професором антропології в Університеті штату Іллінойс, у 1989 році. Отримані нові дані якнайкраще підтверджують цю теорію.

«Зрештою люди просто демографічно придушили неандертальців і включили їх у сучасні людські популяції», — підсумував експерт.