Вчені виростили у лабораторії справжні шматки сала на каркасах із жита

Сьогодні,   18:30    380

Ключовим елементом розробки стали каркаси з білка секаліну, який видобувається з жита.

Ці каркаси мають високу пористість (85–90%), повністю з’єднані пори та високу стабільність у воді.

Під час культивування клітини жирової тканини, зокрема свинячі стовбурові клітини, легко проникають, прикріплюються і ростуть на цих каркасах, формуючи сало, яке за виглядом, текстурою та смаковими властивостями нагадує традиційну свинячу підшкірну жирову тканину.

Останні новини:  У Києві в жовтні настав травень: еколог прокоментував загадкову аномалію

Метод, запропонований командою під керівництвом професора Хуан Децзяна, дозволяє легко масштабувати виробництво таких каркасів, використовуючи цукрові кубики як шаблон для створення пористої структури. Цей процес є екологічно безпечним, недорогим і повністю придатним для харчового використання.

«Злакові проламіни, такі як секалін, є перспективним природним джерелом для створення каркасів, і їх можна отримувати з залишків зерна. Наш простий і екологічний метод з використанням цукрових кубиків як шаблонів сприятиме масштабованому виробництву їстівних каркасів для культивованого м’яса», — зазначив професор Хуан.

Ця інновація допомагає подолати головні перешкоди на шляху до масштабного виробництва культивованого м’яса, зокрема у питаннях вартості, функціональності та безпеки, пояснюють вчені.

Останні новини:  Китай будує найбільшу у світі прозору сферу-детектор нейтрино