Українські війська утримують позиції в Курській області (ВІДЕО)

Сьогодні,   19:22    171

Російські війська, застосовуючи весь арсенал наявного у них озброєння, намагалися витіснити Сили оборони України з частини території Курської області, але ЗСУ продовжують утримувати свої позиції, повідомляє FREEДОМ.

“Говорив із головкомом Сирським — доповідь за всіма напрямками на передовій і нашої Курської операції. Щодо Курської операції — були спроби Росії відтіснити наші позиції, але тримаємо певні рубежі”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

Російські військові блогери стверджують, що російська армія нібито досягла успіхів поблизу одразу кількох населених пунктів Курської області. Однак в американському Інституті вивчення війни повідомили, що не можуть підтвердити ці заяви. Пізніше в українському Центрі протидії дезінформації зазначили, що ЗСУ зірвали російський задум. Крім того, під час штурму противник зазнав значних втрат. Сили оборони України проводять стабілізаційні дії в регіоні.

“Те, що зараз там відбувається, — це постійна динамічна зміна обстановки. Ситуація важка, складна. Там ведуться дійсно важкі бої з використанням авіації ворога. Враховуючи місцевість безпосередньо в Курській області — це переважно ліси з окремими дорогами та вузлами, за які намагаються зачепитися сили, динаміка характеризується певними піхотними боями. Противник використовує значну кількість техніки, яка знову ж таки їде за відомими маршрутами і, відповідно, вибивається”, — сказав керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Коваленко в ефірі Radio NV.

“Зараз дії, які відбуваються з нашого боку, можна схарактеризувати як активна мобільна оборона. Це складний вид діяльності. Тому що будувати там немає часу, щось робиться, звісно, з фортифікацій, з мінування, все, що можна з погляду оборони, робиться, але це досить мобільно, тобто треба переміщуватися. А слово “активна” говорить про те, що оборона не глуха, а значить, що там, де вважається за потрібне та можливе, то проводити активні контрнаступальні дії з нашого боку”, — сказав засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Уперше російська армія спробувала вибити українців із Курської області в 10-х числах вересня. Але домоглася лише незначних успіхів. Причина, вочевидь, у тому, що українські військові здійснили оборонні контрудари, а також прорвали кордон у ще 2 місцях. Останніми днями армія країни-агресора знову активізувала контратаки. У Москві розуміють, що якщо не витіснити ЗСУ до кордону найближчим часом, то українці, ймовірно, контролюватимуть частину Курської області всю зиму.

“Погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024-2025 років сприятимуть позиційним боям у Курській області й дадуть українським військам більше часу, щоб зміцнити наявні позиції. Російські сили можуть передбачити, що вікно можливостей для ліквідації українського вторгнення в Курську область закривається з поточним рівнем живої сили та матеріальних засобів, які російські військові виділили для цих зусиль”, — йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Росія перекинула з інших ділянок фронту в Курську область близько 50 тис. військових й тим самим послабила свої угруповання в Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Від 30 до 50 тисяч — таку кількість особового складу називали військові аналітики, говорячи про потреби Росії, щоб зупинити просування ЗСУ. Але для того, щоб витіснити українців із Курської області, російському командуванню необхідно залучити значно більші резерви, яких у РФ немає.

Останні новини:  Українські дрони масово знищують російську техніку (ВІДЕО)