Міноборони США інвестувало 46 млн дол. у розроблення замінника крові

Сьогодні,   18:30    119

Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) інвестувало 46 мільйонів доларів у розроблення синтетичної людської крові ErythroMer. Синтезована речовина показала непогані результати у доклінічних дослідженнях. Розроблення замінника крові може спричинити революцію у медицині.

Проект зі створення ErythroMer стартував ще в 2010 році. Його ініціатором виступив лікар-дослідник з медичної школи Університету Меріленду (UMD) Аллан Доктор. У 2016 році проект, що перебував у стадії ідеї, оформився в компанію KaloCyte на базі цього ж університету. До лікаря приєдналися його колеги Діпанджан Пан і Філ Спінелла.

Останні новини:  Вчені пояснили, які люди краще переносять холод

Причиною того, що Пентагон вирішив форсувати розроблення вливанням інвестицій, стала напружена ситуація у світі. Мова про зростання військових конфліктів, надзвичайні події з численними жертвами, катаклізми. Термін придатності донорської крові становить 42 дні. На глобальному рівні її не вистачає.

У січні 2022 року Американський Червоний Хрест, який розподіляє 40% донорської крові в Штатах, оголосив про першу в історії національну кризу крові. Оскільки її запаси опинилися на небезпечно низькому рівні. Тим часом від геморагічного шоку, спричиненого гострою крововтратою, щороку помирають приблизно 20 тисяч людей у ​​США та два мільйони у всьому світі. Тож на розроблення замінника крові дивляться з великою надією.

Останні новини:  Гігантський викид плазми на Сонці може відірвати хвіст найочікуванішої комети року

Створений на основі людського гемоглобіну ErythroMer, за твердженням розробників, може зберігатися до двох років. При цьому його сумісність із типами крові є універсальною. ErythroMer у вигляді порошку можна змішати з будь-яким фізіологічним розчином у польових умовах – наприклад, у зоні бойових дій. Його можна вводити пораненому, щоб підтримувати, доки постраждалого не доставлять до медиків.

Останні новини:  Науковці реконструювали зовнішність первісного британця

“ErythroMer відрізняється детальною імітацією природних функцій еритроцитів”, – зазначив керівник програми у відділі біологічних технологій DARPA та колишній офіцер медичної служби ВМС США Жан-Поль Кретьєн.




За словами віце-президента та директора з досліджень некомерційного банку крові New York Blood Center Enterprises Карини Язданбахш, ErythroMer — «багатообіцяючий замінник крові» для використання в травматології та інших надзвичайних ситуаціях.