Учені з’ясували, який вигляд мала найбільша комаха на Землі

Сьогодні,   13:30    541

Триметрова багатоніжка артроплевра мала вуса та очі на стеблинках.

Міжнародна група вчених із Франції, Великої Британії та США встановила зовнішність артроплеври – найбільшої комахи, яка коли-небудь жила на Землі.

Уявіть собі стародавню істоту розміром із дорослого ведмедя гризлі, з тілом завдовжки 2,6 метра і до 64 ніг, які залишають глибокі сліди. Це Arthropleura, найбільша наземна членистонога, яка коли-небудь блукала нашою планетою.

Останні новини:  Гігантський викид плазми на Сонці може відірвати хвіст найочікуванішої комети року

І вчені, які стоять за новим дослідженням, опублікованим у Science Advances, використовували два зразки Arthropleura віком 300 мільйонів років, щоб вивчити голову цього гігантського членистоногого, і виявили, що він має риси, які роблять його гібридом багатоніжки та стоноги.

Команда виявила, що обидва зразки були молодими, і їхні тіла, в середньому близько 30 міліметрів, мали сегменти з двома ногами кожний, як у сучасних багатоніжок, унаслідок чого у цих Arthopleura було понад 40 ніг. Але їхні голови мали клешнеподібні частини, схожі на ті, що є у багатоніжок. Однак автори зазначають, що в Arthropleura все ще не було ключових частин у голові та роті – таких як структури для доставлення отрути або лову здобичі – щоб зробити її хижою, як багатоніжки, що, ймовірно, змусило Arthropleura харчуватися сміттям, як більшість багатоніжок.

Новий результат усуває еволюційні прогалини між обома групами членистоногих, які повзають, і підтверджує геномні висновки, про які повідомлялося торік, що обидва типи істот тісніше пов’язані, ніж вважалося раніше.

Останні новини:  Вчені пояснили, які люди краще переносять холод